Балове ще има! Кувертите платени, но връщат пари на абитуриенти при нова вълна

България 24.04.2021 18:03 Снимка: ДНЕС+

Балове ще има! Кувертите платени, но връщат пари на абитуриенти при нова вълна

12-класниците се стягат за тържества веднага след матурите

Държат на традиционните празници, не искат да правят компромис с последната година заради COVID

Абитуриентите масово се стягат за бал. Плановете са тържествата да се проведат, след като минат задължителните матури - по български език и литература на 19 май и по предмет по избор на 21 май.

В повечето договори със заведенията тази година е предвидена нова клауза - ако епидемичната ситуация не позволява провеждането на абитуриентския бал, ресторантът връща парите за кувертите.

“За 12-класниците балът е най-важното събитие, то е емоционално приключение, за което дълго се подготвят.

От матурите се вълнуват родителите”, каза Диян Стаматов, директор на 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” в София.

Според него организаторите на балове са станали по-гъвкави заради въвеждане на опцията връщане на парите 100% при невъзможност да се проведе балът. Може би това е причината и за слабото повишение на цените на кувертите, смята директорът.

149 лв. на човек е таксата в заведението, което са избрали абитуриентите от 119-о СУ. Балът засега е планиран за 25 май.

В централен столичен хотел ще празнуват и завършващите 18-о училище “Уилям Гладстон” в столицата на 28 май.

От години баловете при нас са съчетани с различни благотворителни акции, няма да изневерим и сега, училищният съвет ще направи предложението си през следващата седмица, каза директорката Величка Стойчева.

Моите ще са в 2 ресторанта, защото випускът ми е от 170 ученици, каза директорът на професионалната гимназия “Хенри Форд” Таньо Стойчев. Как ще се проведат тържествата, зависи от ситуацията след 3 седмици. Организацията била оставена в ръцете на абитуриентите.

На 25 май ще е балъти на абитуриентите от 51-о училище.

В договора има клауза, че датата може да бъде отложена. В същия ден е балът и на учениците от 23-о училище “Жолио Кюри”. Ако не се проведе до края на юли, ресторантът връща парите - по 135 лв. на човек.

Част от абитуриентите във Велико Търново вече са направили резервации за баловете, други обаче още обсъждат дали да не направят изпращането си по-късно през лятото, за да са в заведения с летни градини и да се предпазят от скупчване с връстници в затворени зали. Неяснотата около това дали пандемията ще позволи чаканото изпращане по червения килим, организирано от общината, роди и нова форма на празнуване - пикници сред природата в околностите на старата столица.

Випускниците на СУ “Вела Благоева” обаче вече стягат тоалети за бал на 25 май. Насочили са се към най-големия ресторант - атракцион край Велико Търново, с 450 места. Имат резервация, но са наясно, че датите са условни. Даже се тревожат, че не са успели да внесат втората част от капарото, защото са в карантина заради болна съученичка.

“Един от абитуриентите е подписал договор със заведението, те са пълнолетни. В него има клауза за евентуално отлагане на празненството при COVID или връщане на внесеното капаро. Този договор 100% не са го правили децата, а е на заведението, но е добра практика”, коментира директорът Ангел Янчев.

Той не скри, че има притеснения заради заразата. Дори им се скарал, че бързат, вместо да обмислят алтернатива за бал на открито. “Миналата година бяхме само ние в зала за сватби в Арбанаси. Около 40 човека - двете паралелки и учителите. Тази година обаче явно търсят големия купон и не можах да ги спра”, казва Янчев.

Иначе цените на кувертите за тазгодишните балове са на нивото от м.г. 80 - 90 лв. на абитуриент и 45 лв. за учителите, които са поканили.

Абитуриентите от Пловдив вече са запазили ресторантите за баловете си. Те резервират датите, на които са провеждали традиционно празника си в годините преди пандемията, с надеждата, че COVID няма да попречи.

“Децата все пак са подготвени, че балът им и тази година може да не е на 24 май, както го правим по традиция. Заради ограниченията миналата година беше в края на юни. Но всички са на мнение, че е по-добре да се отложи, отколкото изобщо да няма”, коментира директорът на професионалната гимназия по хранителни технологии и техника инж. Людмила Ганчева.

Цената на куверта е като през 2020 г. - 97 лв., в един от известните хотели под тепетата.

В езикова гимназия “Пловдив” балът трябва да е на 22 май, веднага след матурите. Възпитаниците на елитното училище ще купонясват в скъп хотел в града, където ще платят с 5 лв. повече в сравнение с м.г. Кувертът е 105 лева. Учениците сами се занимават с организацията, но имат уговорка с управителя на ресторанта за отлагане на датата, ако отново се стигне до локдаун.

Въпреки пандемията магазините за официални облекла в Асеновград, откъдето пазаруват зрелостници от цялата страна, работят на пълни обороти.

“Масово искат по-обемни рокли тип “принцеса”, с много дантела и кристали

Копират от инстаграм модели на световноизвестни моделиери и идват при нас да им ги шием”, каза дизайнерката на асеновградска модна къща Ваня Тянева. Предпочитанията са за пастелни цветове (пудра и екрю), бледорозово и черно. Цените варират от 500 до 1500 лева.

Слънчев бряг най-вероятно ще остане пуст на 24 май за баловете. Засега няма заявка от училища до хотели, тъй като изчакват по-добра епидемична ситуация. Иначе курортът е предпочитано място за организиране на абитуриентски вечер. Същото е положението и с ресторантите в Бургас.

Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна тази година изпраща 210 абитуриенти. “Випускът е голям и ни трябваше голям ресторант, така че учениците сключиха договор с хотел в комплекса “Златни пясъци” за празника си на 24 май”, каза директорът Павлин Петков.

Завършващите се подготвят за големия ден и към момента се надяват да могат да го изживеят по план. Тече традиционното търсене на рокли и костюми, запазване на часове за пробни прически и грим - както всяка година. В договорите има клауза за форсмажорни обстоятелства, не за връщане на пари, а за възможност за разсрочване като миналата година, нищо не се знае - като наближи, ще видим, допълва Петков.

Директори на други учебни заведения не пожелаха да говорят, тревогата и неяснотата са големи. Всички варненски абитуриенти имат сключени договори още в началото на учебната година директно с хотел или заведение или с туристическа фирма. В тях има различни клаузи, повечето - с възможност за разсрочване и евентуално празнуване през лятото.

Въпреки пандемията трескава подготовка за абитуриентските балове тече в трите варненски езикови гимназии. Завършващите тази година техни възпитаници традиционно се готвят да изкарат най-важната вечер от училищния си живот в Златни пясъци. Първа и Четвърта езикова гимназия във Варна имат сключени договори с хотелския комплекс от няколко години.

Според абитуриентите цената е 200-300 лв.

Включва нощувка в луксозна обстановка и няколкостепенно меню. Не са малко и класовете, които ще си спестят луксозния харч у нас за сметка на екскурзия зад граница.

Неофициално допитване сочи, че по-голямата част от родителите и абитурентите в Смолянско искат да има традиционно тържество. Хотелите в Пампорово предлагат нощувка и празнична вечеря на цени от 80 до 100 лв. С около 20 до 30 лв. е по-евтино в къщи за гости в селата в региона.

Пълна несигурност има сред учители, ученици и родители дали през май ще могат да се проведат традиционните балове в двете най-големи гимназии във Враца - “Козма Тричков” и “Христо Ботев”. Според наше проучване 1/3 от завършващите не желаят да имат бал, останалите обаче все пак се подготвят за евентуалното му провеждане. Абитуриентите и от двете средни училища вече са направили постъпки за провеждането на тържество в най-големия ресторант в центъра на Враца.

Има направени резервации, сега се уточняват дати за края на месец май, обсъждат се и менютата, потвърдиха от заведението. Ако все пак баловете отпаднат, оттам са готови да върнат парите след обсъждане с организаторите.

Тийнейджъри, завършващи гимназиите в Монтана, се чудят дали да канят гаджетата си на бала заради вируса 12-класникът Радослав обаче е решил да бъде с приятелката си. Той ще се яви с две различни на цвят маратонки и шарени тиранти, а на момичето е поръчал да се преобрази като Пипи Дългото чорапче.

Възпитаниците на училищата в Монтана обясняват, че ще бъдат в ресторантите при 50% заетост, така че ще се ширят по най-много 5-6 човека на големите маси.

Директорката на природо-математическата гимназия “Свети Климент Охридски” в Монтана Бойка Симеонова обяснява,че баловете ще зависят от заповедите на министъра на здравеопазването. Едно е ясно - ще бъдем навън на терасата на заведението при 50% заетост, без големи шумотевици, каза тя. (24часа)

Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията:

Тържествата ще закъснеят и тази година

Най-вероятно зрелостниците ще празнуват в заведенията чак през юни

- Господин Алибегов, има ли вече много резервации за абитуриентски балове в заведения?

- Засега няма и няма как да има, защото предполагам, че едва в следващата заповед на здравния министър заведенията ще бъдат отворени напълно по начин, който да позволява организирането на тържество по повод завършване на зрелостници.

Сега имаме разрешение да използваме само до 50% от капацитета на заведенията, с отстояние между масите, до 6 души на маса и т.н.

Не че няма оферти на пазара за провеждане на абитурентски балове и може би някъде вече се правят резервации, но поне официално няма как да посрещаме абитуриенти. Как да вземеш едни пари дори само за капаро, като не знаеш какво ще се случи?

- Ако заповедта включва пълното, както го наричате, отваряне на заведенията, това ще позволи ли провеждането на абитуриентски балове такива, каквито ги знаем – те продължават цяла нощ, има програма и т.н.?

- Разбира се, щом ще отварят нощните заведения, какъв е проблемът? Има всякакъв вид партита. Но аз мисля, че баловете и тази година ще закъснеят както миналата - тогава ги проведохме чак през юни. Твърде възможно е и много деца да се откажат, само гадая.

- Последното отваряне на заведенията е всъщност поредното, преди това имаше още две такива, след които браншът се оплакваше, че има чувствително намаление на посещенията. Сега пак ли е същото положение?

- Откакто отворихме заведенията сега, не се наблюдава страх от хората. Може би защото много хора вече преболедуваха, или се ваксинираха, или и двете. Този, който е ходил по заведенията преди, той продължава да ходи и сега, който се страхува, си стои вкъщи.

Но да ходиш на заведение, независимо дали дневно или нощно, не е задължително. Това е забавление. Ако си преценил, че в заведението са взети всички мерки и се чувстваш спокоен, няма никакъв проблем да ходиш./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448