Балотаж на президентските избори очакват Буруджиева и Гълъбов

България 19.10.2021 09:46 Снимка: ДНЕС+

Балотаж на президентските избори очакват Буруджиева и Гълъбов

България няма да има избран президент на първи тур на изборите на 14 ноември. Около тази позиция се обединиха политологът Татяна Буруджиева и социологът Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Очакват ни 6 парламентарно представени партии и коалиция, а проблем пред бъдещия кабинет ще е справянето с пандемията, прогнозираха те.

Според тях, в предизборната кампания се наблюдава акцент върху президентския вот, като че ли той е по-важен от парламентарния. 

"Това се случва, защото имаме кандидат, който много иска да бъде преизбран. Това, което ще се случи с живота ни, е в ръцете на второ служебното правителство, за което носи отговорност човек, който не носи отговорност пред никого. Кабинетът изглежда като бригада самонаети сапьори, които охлаждат едни взривове, за да не гръмнат преди изборите. Чакат ги като наредени китайски фойерверки достатъчно проблеми, които може би ще гръмнат до 14 ноември, прогнозира социологът. В условията на липса на диалог, ми се струва невероятно да има разбирателство и правителство. И на първия тур няма как президентските избори да бъдат спечелени.

"Във времето президентската кампания ще остане настрани. Тя затъмнява парламентарната. Към кандидатите за президенти се обръщат с въпроси, които са от ежедневието и не зависят от държавния глава. Не се прави дори опит в момента от Румен Радев да се потърси отговорност за онова, което се случва в страната и в служебното правителство", коментира Буруджиева.

Двамата са категорични, че когато политиците гледат на бъдещото управление в краткосрочен план до пролетта, тогава нямат шанс за справяне с кризите.

Буруджиева очерта като основен проблем пред служебното правителство справянето с пандемията. "Тук става въпрос за провалена ваксинационна кампания. Европа върви към нормализация поради висок процент на ваксинирани. Мерките, които в Европа се вкарват, вече дават резултат. А ние тепърва разсъждаваме какво да съдържат "зелените сертификати", добави тя./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448