Балканите отварят визитите - Вучич в понеделник при Борисов, после идва Мицотакис

България 30.05.2020 10:21 Снимка: ДНЕС+

Балканите отварят визитите - Вучич в понеделник при Борисов, после идва Мицотакис

След 3 месеца принудителна пауза заради COVID-19 българският премиер Бойко Борисов подновява от понеделник срещите си на живо с другите балкански лидери. На 1 юни в България ще пристигне президентът на Сърбия Александър Вучич. В следващите дни се чака и министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

С премиера на Гърция бе предпоследната международна среща на Борисов на живо в края на февруари. Тогава двамата преговаряха в Александруполис в деня, в който в Гърция бе открит първият заразен с COVID-19. Борисов и Мицотакис договориха изграждането на скоростен път от Бяло море до Димитровград, разширяване на шосето през Маказа и подробности по бъдещата железопътна магистрала, която да свързва гръцките пристанища Солун и Александруполис с българските Варна, Бургас и Русе.

След тези разговори Борисов посети и президента на Турция Реджеп Ердоган в началото на март в опит да посредничи за успокояване на напрежението между двете южни съседки на България.

Строителството на магистрала “Европа”, която ще свърже София с Белград, и изграждането на газопровода “Балкански поток” ще са основните теми на разговорите на Борисов и Вучич.

Българският премиер ще посрещне президента на Сърбия на летище София, откъдето след кратък разговор двамата ще се качат на хеликоптер, за да обиколят строящите се обекти. Те ще разговарят и с работници по трасето на газопровода. По въздух ще стигнат до Горна Оряховица, откъдето държавният глава на Сърбия ще отлети, научи “24 часа”.

Дни след сръбския президент в София би трябвало да пристигне премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис. Крайната цел на Борисов е до средата на месеца да събере на среща в двореца “Евксиноград” край Варна лидерите на Гърция, Сърбия и Румъния във формата “Балканска четворка”.

За да се състои четворната среща обаче, е нужно преди това външните министри на държавите да договорят съвместна декларация. С нея ще се определят режимите на пътуване по бизнес и туризъм между България, Румъния, Гърция и Сърбия.

По-рано този месец във видеоконферентен разговор Борисов се разбра с Вучич и Мицотакис пътуването между трите държави да става само с декларация от преминаващия границата човек, че е здрав.

Румъния засега не се е присъединила към договорката, защото там управлява служебното правителство на Лудовик Орбан.

Би трябвало до провеждането на четворната среща във Варна обаче и Букурещ да одобри новия режим на пътуване между държавите в региона. На Балканите във всички страни се отчита спад на случаите на коронавирус./24 часа

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147