Българският "Уотъргейт" - секретна информация на листчета и доклади на ухо

България 04.08.2021 18:46 Снимка: ДНЕС+

Българският "Уотъргейт" - секретна информация на листчета и доклади на ухо

Подслушванията са българският "Уотъргейт". Това заяви председателят на Временната комисия за полицейското насилие спрямо протестите от 2020 г. адвокат Николай Хаджигенов пред журналисти след заседание на временната комисия.

По думите му в момента страната е пред разкриване на най-голямото масово подслушване в най-новата и най-старата история на България. "Това е български "Уотъргейт" буквално. Доколкото в тези материали към момента го няма президента, но публично е известно, че е подслушван и президентът", категоричен бе Хаджигенов. Той даде пример, че са били подслушвани журналисти - известни и нетолкова известни, политици, граждански активисти, кандидати за депутати, действащи политици, обикновени хора, а и един прокурор от СГП. В списъка няма подслушвани политици от ГЕРБ.

Хаджигенов допълни, че е имало и унищожаване на листчета - това било видно от видеозаписите. Има и видеозаписи от коридорите на "Вътрешна сигурност" на МВР и ГДБОП за това как хора унищожавали документи за подслушванията часове наред. Във "Вътрешна сигурност" на МВР унищожаването на документите за подслушванията започнало на третия ден от встъпване в длъжност на служебното правителство.

Той определи, че в доклада за подслушванията се виждали "ужасяващи неща". "Служителите са си записвали на листчета, забравете такова понятие като секретни тетрадки, ако знаете какво е това, и е докладвано на ухо на този или онзи. Всяко едно от тези действия е престъпление. Записването на секретна информация на листче и докладването на ухо на някои е правен абсурд", подчерта Хаджигенов.

Той изтъкна, че прокуратурата саботира работата на комисията. Прокуратурата е безконтролна и отказва да предостави информация с мотив "следствена тайна", уточни Хаджигенов. Той се закани, че ще намери начин държавното обвинение да спре да саботира работата на комисията.

От над 1 000 души, които са били "разработвани от МВР", както се изрази Хаджигенов по време на откритата част за медиите временна комисия, на 133 души се знаят имената. Николай Хаджигенов също е бил подслушван, но не знае за какъв период.

Подслушвали са СДВР ДАТО, ДАНС, "Вътрешна сигурност" към МВР и отдел "Контратероризъм" в ГДБОП. Цялата мощ на държавата е била впрегната срещу протеста. Имало е и хора под прикритие по време на миналогодишните протести. Има данни, че лица са били задържани, защото не са успели да ги идентифицират с лицево разпознаване. Всички екстри е имало, коментира Хаджигенов.

По време на закритото заседание присъствал а и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се държала учтиво, като ексуправляващите изпратили човек, който да разузнае меко какво щяло да се случи в комисията. Атанасова поискала достъп до материалите, като е записано в протокола, че достъп ще ѝ бъде осигурен, след като всичко представители на временната комисия се запознаят с тях.

Временната комисия продължава работата със събирането на документите, като Хаджигенов призова всички граждани, които разполагат със сигнали за протеста да ги изпратят на мейла на комисията. След като приключи работата си комисията, трябва да бъде намерен начин да се оповестят имената на подслушваните хора, настоя Хаджигенов./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448