„Българските Патриоти“ към Радев и Янев: Поискайте спиране на „Канал Истанбул“

България 02.07.2021 10:32 Снимка: ДНЕС+

„Българските Патриоти“ към Радев и Янев: Поискайте спиране на „Канал Истанбул“

Това мегаломанско съоръжение ще предизвика екологична катастрофа, смятат ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ

„Поискайте спиране на „Канал Истанбул“. Проектът на Ердоган ще унищожи Черно море! Това мегаломанско съоръжение ще предизвика екологична катастрофа!“ Този призив отправят „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“ към президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев по повод дадения официален старт на „Канал Истанбул“, който ще свърже Черно, Мраморно и Средиземно море.

Патриотите прилагат и доказателства като например фактът, че „каналът ще е дълъг 45 км., широк 300 метра и дълбок  25 м. През долния слой по дъното на канала към Черно море ще се вливат милиони кубически метри морска вода 2 пъти (35%) по-солена от тази в Черно море, която е 17%. Разликата в солеността на Черно и Мраморно море е голяма. В момента през Босфора минават две течения - повърхностно с по-сладка вода от Черно към Мраморно море и дънно с по-солена вода в обратна посока. Новият канал ще наруши този баланс. Отходните води на Истанбул се изливат в дълбоководното течение и се отнасят в Черно море, обръщат още внимание Българските Патриоти и допълват, че ще бъде нарушен и кислородният баланс на нашето море и ще се сложи началото на процес, известен като „аноксия“. Това винаги е свързано с огромен стрес за водорасли, планктон и морските обитатели“, пишат те.

„За нас е важно българските власти да реагират и поради сериозните нарушения от страна Ердоган на поредица международни актове.

Така например, със започването на проекта, като член на Съвета на Европа от 1950 година, Турция нарушава Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, по-известна като Бернската конвенция. Турция погазва и Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, подписана от нея през 1992 година в Букурещ. Ако българските управници не предприемат необходимите действия, то ще се наложи отново ние, българските патриоти, да използваме гражданската енергия и ще го направим“, пишат те в заключение на отвореното си писмо до Радев и Янев./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448