Българка спечели международен конкурс за студенти-очни специалисти

България 22.09.2023 15:41 Снимка: ДНЕС+

Българка спечели международен конкурс за студенти-очни специалисти

Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" спечели единствения по рода си международен конкурс за студенти-очни специалисти OptiStudent™ Awards, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Нейни конкуренти са били студенти от Великобритания, Белгия, Германия, Испания и Чехия. България за пръв път печели конкурса, победители в който досега са били само представители на старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по специалността оптометрия, която е относително нова в страната ни.

Отличената презентация на Михаела Бачева е на тема "Характеризиране на слъзния филм и на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи". Целта на работата е да обедини в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката между омокрянето (т.е. пряко измерим лабораторен физичен параметър) на различни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхност.

Крайната цел на такива изследвания е създаването на модел, който позволява, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична ефективност in vivo, още преди да стартира изпитанието върху хора. Това разрешава и разработването на основан върху знание процес на дизайн на нови материали за контактни лещи с повишен комфорт при носене и подобрено клинично представяне. Ментори и ръководители на българския победител са доц. д-р Георги Георгиев и физик Ани Коева от Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

Организатор на състезанието е CooperVision - лидер в производството на контактни лещи.

Бачева ще представи проекта си на най-престижната международна конференция в областта на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024. Зад нейния успех се крият дълги дни и нощи усилен труд по изготвяне на проучването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Това тя съчетава с образованието си и практика като оптометрист. Дори при завръщането си като победител, тя продължи да се подготвя за приeмен изпит по магистърска програма "Оптометрия" във Физическия факултет на СУ.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811