България - най-евтината туристическа дестинация в Европа

България 05.07.2013 09:10

България е най-евтината дестинация в Европа. Страната ни е четвърта по предпочитания след Турция, Гърция и Хърватия на Балканите, заяви за БТА Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

„Постигнахме синхрон между качество и цена на продукта, разполагаме с материална база, която е една от най-добрите в Европейския съюз”, похвали се Рагин. Очаква се през 2013 г. да бъде надхвърлен миналогодишният оборот от 3 млрд. лв, твърди експертът. По данни на БХРА само 10 процента от него се формира на зимните курорти, 70 на сто се прави на морето.

Над милион румънци посещават страната ни годишно
Румъния се наложи като добър партньор. Над 1 милион румънци посещават страната ни годишно, твърди Рагин. На второ място са туристите от Русия, този сезон се очаква на морското ни крайбрежие да летуват 800 000 руснаци. Сред традиционните гости на българското Черноморие са и украинците. Техният брой е 250 000 - 300 000 годишно. "Борим се за облекчаване на визовия режим и създаване на възможност за издаване на многократни визи за украинците, които да важат пет години", посочи Рагин.

Връщат се западните туристи, по данни на БХРА
Тази година се очакват 500 000 германци, 70 000 скандинавци, не по-малко чехи, поляци и др. В условията на криза излязохме с пакети с конкурентна цена и отлични условия, което ни прави продаваеми, коментира Рагин. Според него чужденците избират България заради хубавия климат, доброто обслужване, голямата плажна ивица, топлото море, приемливите цени и вкусната кухня.

Традиционните български гозби са категорично предпочетено меню от чуждестранните туристи във всичките ни над 36 000 заведения и това е бонус, който не трябва да губим, препоръчва Рагин. По думите му запазването на селското стопанство от генно-модифицирани продукти, богатото съдържание на хумус в почвите, естествената паша на животните прави храната не само по-полезна, но и по-вкусна. Екологичният й произход е високо ценен от чужденците, споделят опита си от БХРА.

Изненадата на годината е интересът на френския пазар към българския културен туризъм, сподели Рагин
През септември в Париж ще бъдат презентирани Хисар, старият Пловдив, археологическият обект Сердика в София, Велинград, Сандански, Казанлък, Велико Търново и други наши курорти. Културните забележителности ще бъдат включени във френски и български каталози. Те ще бъдат предложени като дестинации в 14-дневен маршрут, комбиниращ обекти на културен туризъм в Македония и България. Обиколният тур ще преминава през София, Охрид, Битоля, Сандански и други градове.
Според експерта все още е символичен интересът на туристи от Далечния Изток към България. Страната ни е малка дестинация за тях, затова сега стремежът е насочен родните забележителности да станат посещаеми от азиатски гости като част от общобалкански маршрути, посочи Рагин.

Прогнозира се около 10 процента отлив през този сезон на български туристи към родното Черноморие. Сега българите са хит в Гърция, може да се каже, че Северна Гърция се издържа изключително от български туристи, твърди Рагин.

Очаква се тази година родното крайбрежие на бъде посетено от 7 млн. туристи, от които 5 млн. са чужденци. По данни на БХРА местата в част от хитовите ни курорти вече са запълнени. /btvnews.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194