Българчета с Даун с медали от световни първенства, общината в София отвори безплатни зали

България 07.12.2022 18:41 Снимка: ДНЕС+

Българчета с Даун с медали от световни първенства, общината в София отвори безплатни зали

Кулинарни занимания, походи във Витоша и подаръци за децата

Кулинарни занимания, походи в планината, спортни маратони, кино. Това са само част от заниманията, насочени за децата със синдром на Даун в София. Те се организират от фондации, посветени на доброто, и подкрепени от Столична община.

Проектите за децата със специални нужни бяха представени на конференция в общината.

Днес показваме на целия град какво се случи в София пред последната една година, за да можем да помогнем на различните деца да се чувстват като у дома си, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Над 10 са реализираните инициативи, други в момента са в ход. Целта им е да има равен достъп за всички.

Започнахме с отварянето на спортните обекти с равен безплатен достъп за деца със специални потребности при определени условия. Отваряме басейни, спортни зали. На второ място създадохме различни програми за осигуряване на треньори, които да работят с младежите със специални потребности в различни спортове. Наред с това други спортни клубове са подкрепяни от нас, разказа Георгиев. Той обясни още, че две от организациите са провели и кариерни обучения, за да не се десоциализират децата след завършване на училище.

Два от проектите са с фондация "Светът на Мария". Три филма за достоен живот са реализирани съвместно от Миряна Маламин-Сирийски от фондацията: "Наопаки", "Рейман" и "Едно момче чака". Те отразяват живота на хора с Даун.

Прожекциите са адаптирани за хора с това заболяване, които се затрудняват с четенето на субтитри, като е осигурен дублаж. Целта е била филмите да достигнат до много хора, за да може цялото общество да разбира и приема тези хора. 40 000 души са били достигнати благодарение на рекламите, а около 300 са били в салоните.

Освен тях е започнат и проект за клубни занимания, насочени към младежи в преходния период от завършването на училище до реализацията им по-нататък. Включени са тематични курсове по керамика и готварство.

Първата спортна школа в България за атлети с интелектуални затруднения представи треньорът Слав Петков, който подготвя отбора и за състезания в чужбина.

Той представи Радена Ангелова със Синдром на Даун, донесла първите медали на клуба от чужбина.

Ползване на пет спортни зали в София за тренировките на клуба са били осигурени от Столична община.

Децата от клуба са участвали и в маратона "Run2gether", както и в спортния фестивал "Вие сте част от нас", в която тази година са участвали над 400 деца от София и страната.

През тази година децата са участвали в световните игри по лека атлетика за хора със синдром на Даун в Чехия, където Радена Ангелова става бронзова медалистка. Месец по-късно спортистите се включват и в европейско първенство в Краков.

6 златни медала за жените за Радена от световната федерация за атлети с интелектуални затруднения.

С подкрепата на Столична община е било организирано и първенство по БОЧЕ. 

Вчера пък са се върнали от световно първенство по спортна гимнастика от Италия, където Радена печели нов бронзов медал. Нейният съотборник Емилиян пък влиза в топ 5.

За напред Петков си пожела от съветниците реновиране на запустели спортни съоръжения на територията на Столична община.

Председателят на СОС Георги Георгиев представи следващия им съвместен проект - самите деца да станат помощник-треньори и да обучават свои връстници.

"24 часа" вече е разказва за проекта Jamba. Първата му част е посветена на кулинарни умения - два пъти седмично деца интелектуални затруднения се събират в работилница и готвят заедно. По него има 13 обучаващи се, очакват се 16 нови деца, предстоят и 4 нови обучения за бариста.

За тях Столична община е осигурила помещение, в което да се провеждат заниманията им, които са два пъти в седмицата - вторник и сряда.

Всеки следващ път става все по-приятно,  те стават все по-уверени. Вече не са на етапа, на който само слушат. Познават си всичко на работните места, чистят и подреждат, разказа Йоана Колева от работилницата. Самият Георги Георгиев е участвал в занимание там - заедно с децата е правил картофени кюфтета.

Още една спортна инициатива представи Даниела Садикова от "ПараКидс".

Новият им проект е "Спортувай с Даун" - плуване, адаптирани ски, планински походи и спортен празник.

На плуване са записани 20 деца, още толкова ще бъдат записани и на заниманията по ски, които ще се провеждат от януари до март на писта "Офелиите" на Витоша.

Планинските преходи ще се състоят през април. Те ще бъдат два на брой по маршрут до Черни връх, и ще съберат по 50 деца и младежи. 

Проектът ще завърши със спортен празник.

"Крачка напред" цели да се променят обстоятелствата, че хора със синдрома трудно се лансират на пазара на труда. Организират се ателиета в сферата на керамиката и изобразително изкуство, в които участват и арттерапевти. Те започват през месец януари, а изготвените продукти ще бъдат продавани на събитията на "Момичетата от града".

Тази година отворихме изцяло нова страница. Вероятно част от нас не са мислили, че това е възможно, защото назад в годините проблемите са наслагвани, а внимание не е имало особено много. Радвам се, че 2022 г. се оказа превратна. Радвам се, че в Столичния общински съвет успяхме да се обединим и да кажем, че тези проблеми съществуват, заявихме пред обществото, че това е важното за нас и ще обединим усилия, каза Карлос Контрера.

Възхищавам се на упоритостта на всички вас, които се борите и доказвате, че можете много повече. Уверявам ви, че от тази година нататък излизаме по-силни и обединени и най-важното е, че вие доказахте, че заедно можем много повече, каза още той.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543