Баба Яга скара светска и духовна власт в Хасково

България 01.12.2013 10:22

Баба Яга скара светска и духовна власт в Хасково. Местната църква организира подписка срещу скулптура на приказния герой, която кметството постави преди време в центъра на града. Духовниците виждат в Баба Яга сатаната, а от кметството контрират, че тя спира злите духове.

„Баба Яга е едно олицетворение на всичко, което е злобата в града , която злоба обикновено атакува общината и хората, които работят в нея. Но там се получава един стълб, който стълб удря тази злоба и показва , че има и неща, които до голяма степен спират злобата”, коментира кметът на Хасково Георги Иванов.

Църквата обаче припозна в Баба Яга сатаната. „Тя реално не съществува, но самото изображение на негативността, която тя излъчва, е нещо много отрицателно за нас. Не може да се кланяме на Богородица като нещо свято и в следващия момент да се кланяме, да се обърнем и да се поклоним на сатаната”, категоричен е отец Златко. Но в крайна сметка, ще остане ли Баба Яга, зависи от общината.

„Тази статуя ще се махне, когато аз си отида. Всичко онова, което ги дразни, могат да го разрушат и да се превърнем отново в един безличен град”, каза градоначалникът. /btvnews.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648