Австрия не е променила позицията си за членството на България в Шенген

България 21.09.2023 13:01 Снимка: ДНЕС+

Австрия не е променила позицията си за членството на България в Шенген

Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген. Това стана ясно след среща на Румен Радев с австрийския президент Александър Ван дер Белен в Ню Йорк.

По-рано държавният глава говори от трибуната на Общото събрание на ООН. Сред основните акценти в изказването му беше войната в Украйна. Радев каза, че войната, конфликтите и тероризмът застрашават бъдещето на цивилизацията.

Често позициите на президента за войната будят критики. Той смята, че предоставянето на военна помощ на Киев е въвличане в конфликта. При посещението на Зеленски в София той обясни, че Украйна настоява да я води и се противопоставя на санкциите срещу Русия, предаде bTV.

„От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави“, каза Румен Радев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648