Австрия нарече "прибързано и контрапродуктивно" вдигане на ветото за сухопътен Шенген

България 04.03.2024 17:43 Снимка: ДНЕС+

Австрия нарече "прибързано и контрапродуктивно" вдигане на ветото за сухопътен Шенген

Според австрийския външен министър Герхард Карнер първо трябва да се изчака и да се види как ще заработи пускането на България и Румъния по въздух и вода

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници. Това заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел.

"След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март", обясни Карнер.

"Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно", категоричен е австрийският министър, предава кореспондентът на БНР.

Европейската комисия настоява Австрия да се откаже от блокирането на двете държави за влизането им в Шенгенското пространство и по суша.

Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.

Карнер заяви още, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия.

"Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави", аргументира се Карнер, който е представител на консервативната народна партия. От коалиционния партньор Зелените веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството.

В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната "Партия на свободата".

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612