Атлантическият съвет: Да се разследва има ли руска намеса в инцидента с МиГ-29

България 11.06.2021 08:30 Снимка: ДНЕС+

Атлантическият съвет: Да се разследва има ли руска намеса в инцидента с МиГ-29

Атлантическият съвет на България призова да се разследва дали в инцидента с падналия в Черно море самолет МиГ-29 има руска намеса.

"Има ли руска следа в инцидента? Версиите са различни, като на тази етап трябва да бъдат разгледани всички възможни. Затова призоваваме в разследването да бъдат привлечени също и съюзници и партньори!" - се казва публикация на страницата на организацията във Фейсбук.

Припомняме, след като вчера беше съобщено, че при учения над Черно море МиГ-29 е изчезнал от радарите, днес бяха открити останки от самолета и стана ясно, че пилотът майор Валентин Терзиев е загинал.

От АСБ напомнят за експлозиите във военните ни заводи през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. - едва през последните седмици прокуратурата започна да работи по версията за руска следа, след като чешките специални служби разкриха, че руското ГРУ стои зад взривове в оръжеен склад във Врбетице.

Атлантиците отдават почит към загиналия майор Терзиев, като посочват, че той е поредната жертва, "пред олтара на корупцията в нашата държава".

"Разследването най-вероятно ще стигне до извода, че всички нормативни документи са спазени, от което ще излезе, че сме направили норма пилотите ни да загиват в мирно време. Дори в нормативната база сме един отворен "учебник по корупция"..." - допълват от неправителствената организация.

"Светла му памет! Още един достоен български офицер, загинал в мирно време заради дългогодишното безхаберие на държавата по отношение на собствената й отбрана. Отдавна трябваше на нашите смели и отдадени на каузата пилоти да бъдат осигурени модерни и надеждни машини!" - казват още от АСБ, като настояват старите съветски самолети да бъдат снети от въоръжение./news.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386