Атанасов по случая "Глеб Мишин" видя схема, работила с покровителството на службите

България 15.02.2024 15:48 Снимка: БТА

Атанасов по случая "Глеб Мишин" видя схема, работила с покровителството на службите

Глеб Мишин необезпокоявано е напуснал страната преди ДАНС да се задейства, каза депутатът от ПП-ДБ

Оказа се, че Глеб Мишин (за когото има информация, че е организирал схема за даване на бългрско гражданство на руснаци - бел.ред), след осветяването на неговата роля в цялата тази афера, необезпокоявано е напуснал страната. Това каза пред журналисти в парламента Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), който оглави временната парламентарна комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство.

По повод на създадената вчера комисия, която аз оглавих във връзка с българското гражданство, започнахме работа и искам да съобщя първоначалните факти, които са много обезпокояващи, добави Атанасов.

Това лице - Глеб Мишин, за който ние говорим от доста време, се оказа, че след осветяването на неговата роля в цялата тази афера, необезпокоявано е напуснал страната. Аз очаквах да бъде арестуван този човек, защото има обилни данни за това, че той участва в корупционни схеми за издаване на българско гражданство с фалшиви документи, вместо това необезпокоявано е напуснал страната, каза още той.

Депутатът отбеляза и "второто обстоятелство, което е още по-скандално" - след напускането на страната, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) издава принудителна административна мярка да не бъде допускан никога да влиза в страната. Нали си давате сметка за това - необезпокоявано напуснал и десет години да не го пускаме в страната, коментира Атанасов и добави, че всичко това показва, че тази схема е работила с покровителството на службите.

Трябва да се види в кои моменти кои преписки са се движили, защото се оказва, че най-интензивното движение на тези преписки е било по времето на служебните правителства, заяви Атанасов.

Попитан кога ще реформират тези служби, Атанасов отговори: "нека да изясним фактологията, ето през такива казуси какви ги вършат и тогава това нещо ще се случи". По думите му е "въпрос на време".

Попитан освен Глеб Мишин, има ли данни за други хора, които да са участвали в такъв процес, Атанасов отбеляза, че Мишин е организаторът на цялата тази схема. Проблемът е в това кой е слагал "чадър", заяви Атанасов и добави, че покровителството е важно. Атанасов каза, че е видял първоначално документацията по няколко преписки - те са идентични, по един и същ начин изглеждат.

По думите му е ясно, че на един ксерокс са снимани тези документи за произход, а вътре са нанасяни фалшиви данни. С "просто око" се е виждало това нещо и къде са българските служби, попита той.

Наблюдавам какво се случва и с другия скандал, с Нотариуса, и тук проблемът пак е в службите. Ако службите си бяха на място и бяха контролирали тези процеси, нямаше да го има този клуб и да се стигне дотам този да го убият, коментира Атанасов.

Според Атанасов ротация в правителството ще се случи. Чакаме Николай Денков и Мария Габриел да дойдат с готово предложение за нов състав на правителство, в момента се прави анализ, обсъждат, така че процесът тече, добави той. Атанасов отбеляза, че има определени спекулации, но неговото убеждение е, че държавата ни има нужда от стабилност и правителство. По думите му политическите сили, които формират и подкрепят това правителство, съзнават тези обстоятелства.

Депутатът коментира, че съществува възможност, и то не един вариант, в който и Габриел, и Денков могат да имат роля във външната политика. Въпрос на преговори, ще се разберем, добави той.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361