Атанас Атанасов се оправдава: Борисов предложи „онова момче от ГДБОП“ за МВР шеф

България 26.11.2023 15:55 Снимка: ДНЕС+

Атанас Атанасов се оправдава: Борисов предложи „онова момче от ГДБОП“ за МВР шеф

Калин Стоянов е министърът на премиера Денков, но лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов казал да се сложи "онова момче от ГДБОП" за министър на вътрешните работи. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов пред БНТ.

Това се случило, когато започнали разговорите за съставяне на правителството в сградата на Народното събрание и когато Борисов казал, че в никакъв случай не би подкрепил Атанас Атанасов за министър на вътрешните работи.

Той обясни, че временната комисия за полицейското насилие по време на кървавия протест срещу ръководството на БФС ще има две основно цели - да види дали има превишаване на права на полицаите, да ги изясни и да предложи решение на проблемите. Атанасов уточни, че няма за цел да свали от правителството вътрешния министър Калин Стоянов. Кметът на София Васил Терзиев няма инструментариум да осигурява сигурността на обществения ред в града - това е в правомощието на МВР, посочи Атанасов.

Той е съгласен да се създаде и комисия, която да разследва депутатите, каквото беше контрапредложението на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Атанасов не вижда риск един ден агитките, които протестираха срещу БФС, да излязат да искат оставката на сглобката.

Той уточни, че ротацията в правителството ще се обсъжда през март месец, а сега на дневен ред пред депутатите стои бюджетът.

За оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, Атанасов коментира, че темата не е приключена и ще има своето развитие. След приемането на бюджета и на конституционните промени от ПП-ДБ ще внесат законопроекти за промени за начина, по който се назначават шефовете на службите.

По отношение на промените в Конституцията, Атанасов заяви, че съдебната реформа е сърцевината за промени в Конституцията и статута на служебното правителство.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161