Асен Василев обидено към Донев: Не ме карайте да коментирам полета на гълъба

България 07.12.2022 13:47 Снимка: ДНЕС+

Асен Василев обидено към Донев: Не ме карайте да коментирам полета на гълъба

За служебния премиер пък "Промяната" са удавници, хванали се за сламка

Не ме карайте да коментирам полета на гълъба. С тези думи Асен Василев реагира на въпрос, свързан с обвинения от служебния премиер Гълъб Донев, че "Продължаваме промяната" провеждат пиарски акции по тематата "Шенген". "Говорим за границата от май месец, не говорим от два дни", настоя той.

По-рано днес на председателски съвет бе решено по искане на ПП служебният премиер да бъде изслушан от депутатите. Това обаче не може да стане утре, когато започва Съветът на ЕС, на който България ще бъде отрязана от членството, а в петък, тъй като Донев имал ангажименти извън страната.

В началото на правителственото заседание тази сутрин Гълъб Донев не само обвини депутатите в пиарски акции по темата, а и допълни, че това е като хващане на удавник за сламка. Ние от служебното правителство сме си свършили работата, свършете и вие своята, призова той Народното събрание, припомняйки за пореден път, че не са почнати законите, нужни за плана за възстановяване. 

"Шенген е много важна тема за българското общество. Знаем, че премиерът е човекът, който трябва да представлява държавата в ЕС и да води всички разговори. Бихме искали да чуем какво са му казали и каква е пречката да не бъдем приети в Шенген", мотивира Асен Василев искането за спешно изслушване на служебния премиер.

"Още през май направихме всичко възможно "Капитан Андреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет, вместо да продължи тези усилия не само, че ги спя, а ги върна обратно - ен си внесоха таксата за делото и ще загубят делото срещу лабораторията", заяви бившият вицепремиер.

Той се ядоса, че още в първия ден на този парламент са внесли антикорупционния закон, а той се гледа едва сега. И то след като стана ясно, че ни спират за Шенген. "Всичко, което трябваше да е свършено, бе свършено през май. Вместо усилията ни да бъдат продължени, да си свършим техническата работа и да нямат аргумент, с който да ни откажат, действаме като след дъжд качулка", каза още той.

ПП още не са получили покана от ГЕРБ за разговори по съставяне на кабинет. Василев посъветва проф. Габровски "да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за евентуален кабинет, който да оглави. След това ще обсъдим 16-те политики, които да подкрепим"/24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648