Армията ще има нови автомати - само калибърът ще остане като съветския

България 22.12.2023 16:38 Снимка: ДНЕС+

Армията ще има нови автомати - само калибърът ще остане като съветския

"Арсенал" прави нова българска версия на "Калашников" по поръчка на Сухопътни войски

Получават ги до 2 години и половина заедно с бронираните машини "Страйкър"

Догодина готови да купят нови гаубици и ПВО

Почти чисто нови автомати ще получат войниците в Сухопътни войски. Вече е възложена поръчка за пълна модернизация на всички автомати. Платена е и първата част от парите за обновяване на калашниците.

Това съобщи пред “24 часа” командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Модернизацията на автоматите ще бъде извършена от казанлъшкия военен завод “Арсенал” и ще струва над 3 млн. лв. без ДДС.

Новите калашници на армията ще бъдат с модерни телескопични приклади вместо досегашните дървени, ще бъдат променени и предпазителите, така че войниците да могат да боравят с тях по-интуитивно. Освен това всеки автомат ще е модернизиран така, че на него да могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели, разказа ген. Дешков.

Преди да бъде възложена поръчката за “новите” български калашници за войниците, Сухопътни войски са поръчали промяна само на 120 автомата. Те са били тествани и одобрени от всички родове войски, които влизат в състава на Сухопътните войски. Едва тогава била възложена голямата поръчка.

Единственото, което ще остане непроменено, е калибърът на автоматите, който остава старият “съветски” 7,62 мм. Армията обаче разполага с огромно количество боеприпаси именно от този калибър.

Всички калашници трябва да са модернизирани до 2 години и половина, съобщи още ген. Дешков. Така те ще пристигнат при Сухопътни войски почти едновременно с новите бронирани бойни машини “Страйкър”, които България поръча на САЩ този месец.

Три са най-спешните проекти за модернизация на сухопътните войски, каза ген. Дешков.

Модернизирането на автоматите “Калашников” е част от личното оборудване на бойците.

“Ако нямаме индивидуален пълен превързочен пакет, автомат, на който могат да се закачат оптични прибори и лазерни целеуказатели, ако няма комуникация с другите войници, ако няма достатъчно количество боеприпаси, боецът е просто една мишена. Всеки трябва да има и елементарни средства за оцеляване във всякакви атмосферни условия, да може да си стопли сам храната, без да търси кухнята на батальона, да е с подходящите дрехи. И това са основните неща за 2024 г.”, каза още ген. Дешков.

През следващата година Сухопътни войски са готови да започнат и сделките за покупка на нови 155-милиметрови гаубици по стандартите на НАТО, както и система за противовъздушна отбрана на ниво бригада.

Проектът за гаубиците е по-напреднал и при отпускането на средства в бюджета военните могат да го започнат в рамките на 1-2 месеца.

Целта е да бъде превъоръжен един артилерийски дивизион, а очакваната стойност на сделката ще е 400-600 млн. лв.

“Това не са само гаубиците, а цялостен пакет, който включва и системата за управление на огъня, обучението и тренажорите, машините за подаване на боеприпасите”, каза ген. Дешков. Тази сделка ще е само първият етап от превъоръжаването на артилерията. За да бъде покрит минимумът от нови гаубици при днешни цени, ще са нужни около 1,5 млрд. лв.

Докато бъдат изцяло превъоръжени всички артилерийски дивизиони, военните възнамерявали да ползват натовските гаубици за по-далечна стрелба, а старите за по-близка.

Пак за 2024 г. се предвижда и задвижване на проекта за купуване на нова система за ПВО. Той засега обаче бил по-изостанал от този за гаубиците, където оставало само да се изпрати искане за обвързващи оферти към подбраните изпълнители

И купуването на ПВО обаче можело да се случи в рамките на следващата календарна година.

Засега в следващите 10 години не се планира смяна на танковете и Сухопътни войски ще ползват Т-72. Тези танкове обаче в момента се модернизират - сменят всичките им сензори и електрониката, така че да са съвместими с новата техника, която се купува. Договорът за модернизация на Т-72 бе сключен още от третото правителство на Бойко Борисов.

До момента с модернизираните танкове е въоръжен един батальон, разказа ген. Дешков.

4,2 млрд. лв. получиха за 2024 г., а им трябват над 18 млрд.

За следващата година отбраната ще има рекордните 4,2 млрд. лв. бюджет, което е увеличение с 800 млн. лв. спрямо тази година.

Това обяви в четвъртък зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Така щяла да бъде постигната целта за отбрана да се отделят 2,5% от БВП, каквито са изискванията на НАТО към всички държави членки, разясни той.

Военните обаче се нуждаят от над 18 млрд. лв. за превъоръжаване в следващите години, предвижда програма, която правителството внесе в Народното събрание за одобрение. В нея са включени най-важните проекти, които трябва да бъдат завършени до 2032 г.

Ако депутатите одобрят програмата, военните вече няма да трябва да искат одобрението им за всяка сделка, която надхвърля 100 млн. лв., ако тя е в рамките на прогнозираните в програмата средства. В момента оръжейните сделки допълнително се забавят, защото се одобряват два пъти от народните представители. Първият път е с внасянето и разглеждането на проект за инвестиционен разход дори преди да започнат да търсят доставчик. А вторият е при ратификацията на договора. След одобрението на програмата военните вече ще внасят за одобрение от депутатите само крайните сделки.

Сред приоритетните за военните проекти за превъоръжаване до 2032 г. са нови 3D радари, които трябва да бъдат взети, преди да пристигнат новите изтребители F-16 през 2025 г., новите 155-милиметрови гаубици, ракетна система за залпов огън HIMARS, зенитно ракетни комплекси със среден и голям обсег на действие.

Като най-спешен проект пък премиерът Николай Денков още есента посочи закупуването на нови брегови ракетни комплекси, с които да бъде модернизирана бреговата артилерия. Те трябва да осигурят отбраната на България срещу евентуална провокация на руски кораби в Черно море.

Според неофициална информация военните дори вече имат избран изпълнител, който да достави новите брегови комплекси.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612