Аптекари алармират: Рецепти за безплатни лекарства срещу COVID-19 в момента не се издават

България 26.10.2021 11:48 Снимка: ДНЕС+

Аптекари алармират: Рецепти за безплатни лекарства срещу COVID-19 в момента не се издават

„Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, такива на практика все още не се издават. Това обяви за Нова Нюз председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му хаосът с неразработените COVID центрове е довел до липсата на рецепти за пациентите. От общо 18 медикамента за борба с вируса, от пазара липсват трайно три, допълни той.

„Добрата новина е, че много от тези лекарства могат да бъдат заместени. Проблемът обаче не е само с безплатните, но и по отношение на всички антикуагуланти. Съществува и огромно разминаване между това, което изписват лекарите, и това, което се дава в аптеките”, каза още Костов.

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София, коментира, че с последния анекс между НЗОК и БЛС е отменена функцията на GP-тата да изписват лекарства и да контактуват с пациенти с COVID. Това обаче на практика не се е случило.

„В момента НЗОК еднолично, без съгласуване с БЛС и различните организации, вмени изписването на медикаменти. Лекарства се изписват след преглед. Не можем ние да изпишем лечение на база чужд преглед. Въпреки това, и сега изписваме лекарства, но те не са за борба с COVID-19, а срещу симптоматиката на заболяването“, уточни д-р Миндов.

Той също обърна внимание на проблема с ковид зоните, които на практика не са заработили така, както беше планирано да се случи.

„Няма осигурени помещения, няма персонал. Не може да се осигури и обхват на територията на цялата страна, с изключение на големите градове”, допълни той.

Николай Костов призова фармацевтите да бъдат третирани по същия начин, както лекарите на първа линия.

„Те също са на първа линия и заслужават адекватно заплащане за това. Въпреки осигурените мерки за безопасност, ежедневно фармацевтите се срещат с много болни хора и последствията от това са на лице.“, допълни той.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки призова да се обърне внимание и на Здравната информационна система, която също създава проблеми, като така хора с рецепта, остават без лекарства.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448