Ангел Джамбазки на официално посещение в Република Косово

България 02.10.2021 15:30 Снимка: ДНЕС+

Ангел Джамбазки на официално посещение в Република Косово

Визитата му е част от разговорите в процеса на интеграция на Западните Балкани

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки  на официално посещение в Република Косово. Визитата е част от разговорите в процеса на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Той е придружаван от члена на Изпълнителния комитет на ВМРО Александър Сиди и университетският преподавател професор Антон Панчев.

Джамбазки ще обсъди със своите домакини продължаващото напрежение между Република Косово и Република Сърбия, защитата на българското национално малцинство там, както и общият напредък на Прищина по пътя към присъединяването към ЕС. Българският евродепутат представлява работната група „Западни Балкани“ на Европейските консерватори и реформисти, а посещението му е знак за подкрепа към Косово по пътя към европейската интеграция на страната.

Българската делегация ще проведе официални срещи с Доника Гервала-Шварц, заместник министър-председател и министър на външните работи на Република Косово, посланика на ЕС в Косово Н.Пр. Тома Шуньоги, Мемли Красничи, лидер на Демократическата партия в страната, както и с българския представител в посолството ни в Косово Стойко Йорданов.

Междувременно стана ясно, че за четвърта поредна година предстои провеждането на конференцията на фондацията „Ню Дайрекшън“, на която Джамбазки е вицепрезидент и член на Изпълнителния съвет, посветена на развитието на Западните Балкани. Тя ще се проведе на 4-ти декември в София. А в началото на следващата година е предвидена и Конференцията на Групата на Европейските консерватори и реформисти за Западните балкани и Бъдещето на Европа. Тя ще се състои през пролетта в Брюксел.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448