Ананиев: Това е първото правителство, което прави бюджетното планиране само за 3 месеца

България 25.01.2022 15:49 Снимка: ДНЕС+

Ананиев: Това е първото правителство, което прави бюджетното планиране само за 3 месеца

Това е първото българско правителство, което прави промяна в технологията на бюджетното планиране. Това заяви за БНР  Кирил Ананиев, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание.

„Ние преминахме към тримесечно представяне на държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Миналата седмица приехме бюджета за първите три месеца на годината. Финансовият министър подготви проектния бюджет, който ще работи до края на второто тримесечие.“, обясни Ананиев.

„Очакваме през месец юни актуализираният бюджет на новото правителство, като дълбоко се надяваме да няма и втора актуализация или четвъртото тримесечие да има нов бюджет“, допълни той.

Бившият финансов министър допълни още, че ако всяка една промяна минава през Народното събрание, ще се затрудни оперативното управление на бюджета.

"Това е и първото българско правителство, което прави бюджет без представена и приета управленска  програма. В бюджета няма предвидени основни реформи в главни публични секторни като здравеопазване, образование, пенсии“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Ананиев допълни още, че единственото, което се знае са за 200 милиона, които са предвидени за съкращение на служители или така наречената от правителството на Петков – оптимизация.

„Двете служебни правителства на президента Радев и редовното правителство не предприеха никакви мерки за овладяване на инфлацията, цените на енергоносителите, които пък дадоха отражение на цените на почти всички стоки и услуги“, категоричен е Ананиев./БНР

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648