Американският архитект Лий Сколник: Голямата базилика в Пловдив ще бъде живо място

България 22.08.2018 15:58

Американският архитект Лий Сколник и екипът му, специализиран в експонирането на артефакти в музеи, ще работят по проекта за представянето на находките в Голямата епископска базилика в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Строителното разрешение за сградата е излязло преди десетина дни, днес президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър представи пред медиите арх. Сколник и екипа му. Идеята е музеят да бъде живо пространство, в него да има място за уроци за деца, за концерти и културни прояви, а със средствата на новите технологии - мултимедии, интерактивни експонати, дигитални програми, технологично подпомогнати исторически възстановки, иновативен дизайн находките да бъдат представяни чрез историите на истински хора, живели по тези места.

Очаква се археологическият обект, забележителен най- вече с удивителните си съхранени мозайки от два времеви пласта да бъде готов за посетители през септември 2019 година. След повече от 30 години забрава, откритите в началото на 80-те мозайки- над 2 000 кв.м. ще оживеят вече в рамката на културно средище, което буквално пренарежда новата физиономия на града. Около бъдещата сграда в момента оживено се прекрояват улици и площади така, че тя да попадне във фокуса на панорамата. Фондация "Америка за България" финансира проекта, започнат през 2014 година с 8.5 млн. лв., още толкова влага община Пловдив. Мозайките имат шанс да попаднат в списъка на обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО като сериен обект, включващ Малката базилика, Епископската базилика и вила Ирини в съседство. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648