АМ „Струма“ е с повишена трудност за Сандов: Първо щеше да мести трасето, а сега ще строи тунел

България 11.01.2022 19:52 Снимка: ДНЕС+

АМ „Струма“ е с повишена трудност за Сандов: Първо щеше да мести трасето, а сега ще строи тунел

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов  се оплете по отношение на строителството на АМ „Струма“.  Според него първо магистралата трябваше да заобиколи Кресненския пролом, а после поиска тунел през дефилето. Сериозната промяна в мнението на министъра стана в рамките на няколко дни. Това от своя страна предизвика и гневния коментар на регионалния министър Караджов, който призова колегата си да не говори за мостове и тунели.

„Имa пoлoжитeлeн OBOC зa изĸapвaнe нa „Cтpyмa“ изцялo извън Kpecнeнcĸoтo дeфилe. Tя мoжe дa пpeминaвa пo cĸлoнoвeтe нa Πиpин, ĸъдeтo cтpoитeлcтвoтo щe e пo-лecнo", зaяви Caндoв в интepвю зa Nоvа Nеwѕ на 06.01.22г.

Само няколко дни по-късно на 11.01.22г. вицепремиерът изцяло смени концепцията си за строителството на магистралата като заяви пред БНТ , че най-добрият вариант за „Струма“ е тунел през Кресненското дефиле.

„Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен вариант за трасе на АМ "Струма" в района, заяви Сандов.  

От изказванията на вицепремиера от „Демократична България“ става ясно, че правителството няма и идея, кое решение е най-правилното за изграждането на магистралата. И докато отделените пари за АМ "Хемус" бяха разпределени от служебното правителство на Румен Радев, редовното на Кирил Петков явно смята да замрази и "Струма", като се чуди от къде да я премести. По всичко личи, че  думите на бившия премиер Бойко Борисов, че новото правителство няма да направи и една велоалея ще се окажат пророчески.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648