Акция „Абитуриенти“ в цялата страна започва МВР

България 18.05.2021 12:23 Снимка: ДНЕС+

Акция „Абитуриенти“ в цялата страна започва МВР

Изключително неправомерно и нарушаване на законите по пътищата е показването през различните видове отвори на автомобилите

Мобилни полицейски екипи в цялата страна ще следят за нарушители на пътя по време на абитуриентските балове през май, а санкции ще се налагат безкомпромисно, заявиха от Главна дирекция "Национална полиция".

Акция „Абитуриенти“ е започнала още от началото на май. На територията на цялата страна екипи на полицията работят усилено не само през деня, но и вечерта. 

Полицейски инспектор Мария Ботева увери, че органите на реда ще проявяват нулева толерантност към всички зрелостници, нарушаващи Закона за движение по пътищата, както и техните роднини и приятели, които ги превозват.

Наказания ще има за всички, които бъдат хванати да се показват през прозорците на автомобилите, не ползват предпазен колан или шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

От МВР отчетоха и повишаване на нарушенията и санкциониранте водачи през последните няколко години - от 2017 до 2019 година, е, че се увеличава броят на установените нарушения на Закона за движението по пътищата. Голяма част от нарушителите, които са били установени, не са спазвали скоростните режими, съответно са разговаряли по мобилните си телефони, пресичали са на забранителен сигнал на светофарните уредби, в това число пешеходци.

През 2019 година са взети 908 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги заради това, че са нарушили Закона за движението по пътищата или Кодекса на застраховането.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448