Акад. Дроздстой Стоянов: В ПВУ са предвидени 27 млн. лв. за ремонти на психиатрии

България 07.02.2024 17:35 Снимка: ДНЕС+

Акад. Дроздстой Стоянов: В ПВУ са предвидени 27 млн. лв. за ремонти на психиатрии

С материалната база в психиатричната помощ можем да се справим. От Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) има средства за усвояване. Предвидени са средства в в размер на 27 млн. лв. с ДДС, които са недостатъчни да материалната база у нас.

Това съобщи пред БНР акад. Дроздстой Стоянов, член на Експертния съвет по психиатрия към МЗ. В понеделник от името на Националния съвет двамата зам.-председатели – д-р Стоянов и д-р Георги Йончев внесли в НС искане за целево финансиране, сподели д-р Стоянов.

Той обясни, че вече имаме Национална стратегия за психично здраве, но "както вече казах, изпълнението на тази стратегия среща противодействие, както от вътрешни така и от външни фактори".

"Най-общо трябва да потърсим обединяващ знаменател. Съществува един добър програмен документ, съществува и орган, който да го приведе в изпълнението и достатъчно добри специалисти, които да навигират дейностите по изпълнението. Но оттам нататък влизаме в режим на противопоставяне, както на лични интереси така и на различни групировки, вътре в психично-здравната помощ или извън нея", каза акад. Дроздстой Стоянов.

В предаването "12+3" той призна, че има констатирани пропуски в психиатричната ни помощ, а факторите, които оказват влияние за забавянето на прилагане на родната Стратегия могат са се обобщят като "вътрешни и външни".

"Вътрешните са свързани с взаимоотношения в общността на професионалистите, които се занимават с психично здраве, както медици и така и немедици. Външните са свързани с тези, в иначе тази доста хетерогенна общност, и останалите играчи в полето на здравеопазването и социалните услуги", каза акад. Стоянов.

И разказа кога започват опитите да се подобри психиатричната помощ у нас: През 2018 година е разгледан доклад в НС, възложен от МЗ, доклад на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), в който имаше не само забележки, но и много препоръки. В частност една от тези препоръки бе създаването на Национална стратегия за психично здраве, която беше изготвена от работна група под ръководството на сегашния здравен министър Христо Хинков през 2019 г.

Академик Дроздстой Стоянов сподели, че първите проблеми, които забавили  изпълнението на препоръките на ЕПА започват още с изграждането и приемането на стратегията.

"Различните гилдии не бяха съгласни, че назначено от МЗ експертно тяло – работната група, е под ръководството на Христо Хинков и мое участие, че пишем стратегия, а не са те", сподели психиатърът. Той обясни, че психиатри са били поканени да направят това през 2018 г., но след като не реагирали е потърсена ЕП

"Това, че пациентите са били жертви на насилие е само един проблем. За мен по-големият проблем е, при болници разположени към населените места, с достъпа до адекватни медицински грижи оказване, например, на спешна хирургична помощ или консултации и лечение в болнично лечение – инфаркти, инсулти. Този вид услуги се осъществяват или чрез разбрицани стари линейки, собственост на тези болници или чрез Спешна помощ. Това води до голяма забавяне, 3 часа, и може да бъде критично. Вторият проблем е интегрирането на пациентите", коментира акад. Дроздстой Стоянов.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини