България 24.04.2021 17:07 Снимка: ДНЕС+
Агнешкото е предимно родно, яйцата и салатата остават евтини
Този Великден цената на мръвката е между 12 и 20 лв. за килограм
След първия пандемичен Великден миналата година, когато търговските вериги направиха всичко възможно да се снабдят само с българско агнешко месо, тази година се очертава същата тенденция. Почти всичките около 500 хиляди агнета, които българинът традиционно консумира за Великден и Гергьовден, и тази година ще са с местен произход, но ще излязат около 15% по-скъпо в сравнение с миналата, показа проверка на “24 часа”.
Притесненията, че ще има големи количества внос от Северна Македония заради споразумение за безмитен внос, не се сбъднаха.
“Кампанията тече и след 2-3 дни приключва, защото този път Великден и Гергьовден почти се сляха. Щом досега не сме забелязали масиран внос, значи няма и да се случи”, каза председателят на асоциацията на овцевъдите Симеон Караколев.
Агнешкото със син печат, който обозначава българското производство, преобладава във всички видове магазини – на големите търговски вериги, малки месарници и по пазарите. Само че то видимо е по-скъпо от миналата година. Най-евтините разфасовки – агнешката плешка, например струват между
11,99 лв. килото
по пазарите и
магазините на
търговските
вериги
и 14,99 лв. в самостоятелните магазини. Агнешкият бут е доста по-скъп – от 15-16 лв. килото по магазините на търговските вериги до 19,50 лв. в самостоятелните.
Има множество магазини, които продават фермерски продукти и там, естествено, агнешкото е доста по-скъпо – килограм бут струва например 28 лв.
“Поскъпването в сравнение с миналата година е около 15%. Във фермите суровото агнешко месо се продава за 14 лв., а 7-8 лв. струва килограм живо тегло”, каза Караколев.
Агнешкото е един от малкото хранителни продукти, които са поскъпнали толкова много в рамките на една година. Обяснението на фермерите е в драстичното нарастване на цената на зърното и грубия фураж заради сушата миналата година. Зърното например в момента струва с 90% повече от миналата пролет, а грубият фураж, с който се хранят овцете и агнетата в момента,
е поскъпнал
с 200% още
в рамките
на 2020 г.
Имало е и моменти на остър недостиг на храна за животните.
В големите търговски вериги без изключение прясното агнешко и тази пролет е 100% българско, а и много от останалите продукти, които традиционно присъстват на трапезата на Великден. В “Кауфланд” например с изключение на италианските великденски сладкиши всички останали са родно производство. 260 тона прясно агнешко и 5 млн. яйца от родни производители са осигурили от “Лидл”.
Другите два основни артикула за великденската трапези - яйцата и пресните градински зеленчуци, са на миналогодишните си цени. На едро яйцата са по 19 ст., а в магазините цената им се движи между 25 и 30 ст. Марулите са между 1,20 и 1,40 лв. в търговските обекти и по пазарите./24 часа
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23728 |
RON
|
10 | 3.84401 |
TRY
|
100 | 3.88992 |
USD
|
1 | 1.66524 |
Последни новини
- 21:23 Хороскоп за вторник, 23 декември 2025 г.
- 19:33 Politico: Гаранциите за сигурността на Украйна се оказаха в ръцете на Путин
- 19:25 Семейство Бекъм изтри първородния си син от социалните мрежи
- 19:17 "Ростех" пусна видео от първия полет на Су-57 с двигател от пето поколение
- 19:10 АПИ: Около 100 000 автомобила се очаква да излязат от София за предстоящите празнични дни за Коледа
- 19:03 Пиратки изкъртиха пощенски кутии в блокове в Плевен
- 18:59 Касите на БНБ ще работят извънредно и на 27 декември
- 18:56 Кремъл отхвърли твърденията на Ройтерс за "руски претенции към Източна Европа"