България 15.02.2022 18:25 Снимка: ДНЕС+

7 мишелова полетяха в небето край Кремиковския манастир

Дивата линейка на Спасителния център на Зелени Балкани пристигна в София днес, но този път не за да помага на ранени диви животни, а за да транспортира диви птици, които да бъдат освободени в небето край Кремиковския манастир.

7 обикновени мишелова бяха пуснати на свобода - 4 от тях са имали фрактура на крило, един от тях е бил отстрелян. Някои птици са били подложени на операция, други са имали луксация или липса на пера. Имало е и такива, които са били приети за лечение заради изтощение.

Птиците нямат проследяващи устройства, но са с два вида пръстени- метални и пластмасови. Целта е, ако птицата бъде намерена някъде мъртва след време, да се засече местоположението и миграцията й.

Пред журналисти ветеринарният лекар от Центъра за диви животни Роско Петров разказа за самия вид птици - хищни, хранят се с мишки, откъдето идва и тяхното име. Характерно за тях е, че през зимата слизат в равнините, а през лятото живеят основно в горите. Това са едни от най-често срещаните птици в България.

Екипът от лекари наблюдаваха излитането на птиците, като целта им беше да могат да реагират, ако някои от мишеловите не успее да полети.

Кремиковския манастир бяха пуснати на свобода седемте мишелови, които полетяха в небето, в търсене на своето ново убежище.

Христина Клисурова разказа и за работата на Спасителния център - около 2500 животни, предимно птици, минават годишно през центъра. Чести пациенти са и дребни бозайници като катериците и таралежите. За своите нужди центърът използва две "диви" линейки. С тях успява да окаже помощ на пострадалите животни. С едната центърът се сдобива чрез лизинг и чрез дарители, а другата е закупена с финансовата подкрепа на аутсорсинг компания в София.

От Центъра апелират в училищата да се обърне повече внимание на изучаването на дивите животни и как да се помага при нужда.

"По този начин хем може да бъдем полезни при нужди, хем децата могат да придобият повече знания и емпатия."

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853