27-годишно момиче почина в болница "Св. Георги" в Пловдив, нямало лекар

България 29.05.2023 11:38 Снимка: ДНЕС+

27-годишно момиче почина в болница "Св. Георги" в Пловдив, нямало лекар

Санитарка се опитала да направи сърдечен масаж на пациентката, защото не могла да открие дежурното медицинско лице, твърди майката на починалата

27-годишно момиче е починало в инфекциозната клиника на пловдивската болница "Св. Георги" без лекар да ѝ окаже медицинска помощ, разказва майка ѝ пред Нова тв. 

Цвета Станева споделя, че на дъщеря ѝ Елисавета не е оказана адекватна първа помощ поради липса на лекари и сестри, а се наложило санитарка да прави сърдечен масаж.

Елисавета била приета на 9 май за лечение в "Св. Георги" със силно обезводняване. Била пратена в инфекциозната клиника за 5-6 дни и се подобрила.

На 14 май в неделя семейството било отново на свиждане, видели я от прозореца, а след това се чуло шум. Влязла санитарката и започнала да вика "Ели, Ели", а родителите влезли в клиниката. Елисавета била паднала и заляна в кръв, а санитарката опитвала да окаже първа помощ.

"Нямаше медицински лица в стаята", категорична е Цвета. По думите й след 10-15 минути дошла линейка.

Лекарите уж щели да вземат Елисавета, но накрая натоварили празна носилка в линейката.

"След около час дойде автомобил на охранителна фирма. Оказа се, че са дошли да пазят лекарите и сестрите. След 5-6 минути излязоха лекарка и медицинска сестра да ни кажат, че не са успели да възстановят сърдечната дейност", разказва Цвета.

От болницата твърдят пред Нова телевизия, че момичето е починало от основното си заболяване кардиомиопатия. Според родителите, обаче, Елисавета нямала сърдечни болести.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482