11-годишна ученичка от Лом получи награда в национален конкурс за рисунка

България 30.11.2023 19:21 Снимка: ДНЕС+

11-годишна ученичка от Лом получи награда в национален конкурс за рисунка

На 29 ноември т.г. на специална церемония в Националния дворец на децата в София бяха наградени победителите в Националния конкурс за рисунка „Аз и детското полицейско управление". 20-те отличени получиха своите награди лично от Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието и науката, гл. комисар Атанас Илков, директор на ГДНП, комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция", ГДНП и гл. инспектор Петър Петров. От ОДМВР-Монтана награда за трето място получи 11-годишната Сиана Юлианова Николова от ОУ „Константин Фотинов" в гр. Лом.

По регламент участниците бяха разделени в две възрастови групи: 2-4 клас и 5-6 клас. Във всяка една от тях бяха присъдени три трети, две втори и една първа награда. В конкурса участваха 96 рисунки на доброволци от Детските полицейски управления в страната. Децата получиха още грамота и предметна награда, осигурени от Главната дирекция „Национална полиция". Те бяха приятно изненадани и с поздрави от възпитаниците на различните клубове в Националния дворец на децата, а във фоайето на сградата бе организирана изложба от картините на младите художници.

В рамките на ежегодно провежданата церемония „Полицай на годината", творбите ще бъдат продадени на търг, а събраните средства ще подпомогнат Националната кампания за подпомагане на децата на загиналите служители от системата на МВР по време на изпълнение на служебните им задължения.

Националната превантивна програма на Министерството на вътрешните работи „Детско полицейско управление" има вече 7-годишна история. Тя е насочена към ранна превенция. През двете учебни години - 2022/2023 г. и 2023/2024 г., в област Монтана функционират 5 Детски полицейски управления с участието на 108 деца – 4 на територията на РУ Лом – Второ ОУ „Константин Фотинов" и Първо ОУ „ Никола Първанов" в гр. Лом, СУ „Отец Паисий " в с. Медковец, Второ ОУ „Иван Вазов" гр. Вълчедръм и Четвърто ОУ „Г.С.Раковски" гр. Берковица. Обучението обхваща различни модули, като: Оказване на първа долекарска помощ, Детска полицейска лична защита, Безопасност на движението по пътищата, здраве, етика и право, социални умения и два обучителни лагера сред природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни неща, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации, да се справят с различни предизвикателства в къщи, в училище, на улицата и в планината, да знаят своите права и отговорности пред обществото, да се научат да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях. Партньори на МВР по Програмата са министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, както и БЧК, Българския туристически съюз, Българска православна църква и НСОРБ.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961