Още снимки:
test

Русия потвърди намерението си за придържане към „Открито небе“

23.05.2020 12.15

Русия потвърждава намерението си да изпълнява Договора за открито небе (ДОН), чиято съдба след едностранно излизане от САЩ ще бъде решена на конференция на страните членки.

Това съобщи пред ТАСС мисия на Русия при НАТО след спешна среща на Северноатлантическия съвет, свикана за обсъждане на едностранно решение на САЩ да се оттеглят от ДОН.

“Руската страна потвърди намерението си да продължи да прилага разпоредбите на Договора, което доказа неговата функционалност и значимост като една от поддържащите структури на системата за контрол на оръжията и за осигуряване на предсказуемостта на военната дейност. Изразява се готовност за по-нататъшен диалог – на основата на взаимно уважение, а не на езика на ултиматумите, – в интерес на европейската и международната сигурност “, заявяват от руската мисия.

„Сега трябва внимателно да анализираме ситуацията, която се е развила след решението на САЩ, изхождайки от военно-политически, правни и други аспекти. Всички участници в ДОН ще трябва внимателно да извършат тази работа, ясно да определят позициите си и да ги декларират на специална конференция, свикването на която ще е необходимо за оценка последиците и редът на по-нататъшното функциониране на този важен многостранен режим. Резултатите от него ще определят съдбата на ДОН.“

„Обърнахме също внимание на изявлението в същия ден (22 май) на външните министри на 10 европейски държави (Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург, Чехия, както и Финландия и Швеция). В него, по-специално те изразяват съжаление за решението на правителството на САЩ и потвърждават намерението си да продължат прилагането на Договора, който се нарича най-важният инструмент за изграждане на доверие и сигурност. Те подчертават готовността за по-нататъшен диалог за решаване на проблемни въпроси. Това е много важен сигнал”, гласи позицията на руската мисия към НАТО.

“През двете десетилетия на успешното функциониране на този многостранен документ няма нито един случай, когато участник да е изразил желание да напусне договора. Напротив, беше отбелязана ефективността на механизма за проверка, заложен в него за укрепване на сигурността в зоната на ОССЕ”, подчертават руските дипломати.

В изявление, разпространено след резултатите от Съвета на НАТО, генералният секретар на Алианса не даде никаква оценка на решението на САЩ да напусне ДОН, като само посочи този факт. Но той всъщност обвини Русия в неизпълнение на условията на този договор, напълно повтаряйки американския аргумент и призова Русия да премахне всички ограничения за инспекционни полети в района на Калининград и границата с Грузия, като отбеляза, че в замяна САЩ “могат да преразгледат решението си за едностранно изтегляне от ДОН”.

В същото време Столтенберг заяви, че страните от НАТО са „ангажирани с контрола върху оръжията“, без да обясни как това е в съответствие с действията на Вашингтон. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
19:58
Китай призна, че има живи проби от коронавирус в лаборатория в Ухан
19:44
Руският премиер към сънародниците си: Не пътувайте в чужбина това лято
19:37
Починалите от COVID-19 в Швеция са над 4000
19:15
Анкета: Почти 50% от Северна Македония смята, че има корупция в страната
19:00
Босна и Херцеговина отчете най-малко новозаразени за последните 2 месеца
18:44
165 новозаразени с коронавирус в Португалия и 14 починали
18:38
Самолет от Германия се върна обратно, защото летището в Сардиния е затворено
18:22
Чехия отмени последните ограничения заради коронавируса
18:15
Само 10 малки островни държави останаха без коронавирус
16:12
Настояват за нов закон за сигурността в Хонконг заради нарастващия тероризъм
15:56
Финландия хвърля 100 млн. евро в борбата срещу коронавируса
15:41
Русия започва масова имунизация срещу COVID-19 през есента
15:04
Белгия изключва връщане към карантината дори при втора вълна на COVID-19
14:55
Япония отменя ограниченията за пътуване в страната на 19 юни
14:46
Нови близо 9000 случая на коронавирус в Русия
14:33
Над 111 000 са вече заразените с коронавирус в Африка
11:59
Хан: Усилията на страните от Западните Балкани ще бъдат възнаградени
11:04
Ричард Гренел все още е посланик в Германия
10:58
Испания ще контролира плажовете с датчици
10:17
Тръмп забрани влизането на чужденци, идващи от Бразилия
09:59
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
09:26
Австрийският президент наруши наложените ограничения
09:17
Конфискуваха 4 милиарда долара на бившия президент на Судан
08:22
Ново изследване: COVID-19 е заразен до 11 ден
07:58
Черна статистика от Бразилия

Най-четени от Свят

Избор на редактора