Още снимки:
test

Коронавирус: ЕС вади 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка

08.04.2020 15.51

Европейската комисия представи планове за реакция на Европейския съюз в подкрепа на усилията на страните партньори на Общността да се справят с пандемията от коронавирус.

Колективните действия на ЕС ще се съсредоточат върху справянето с непосредствената здравна криза и произтичащите от нея хуманитарни нужди, укрепването на здравеопазването в държавите партньори, водоснабдяването и канализацията, техния изследователски капацитет и готовността им да се справят с пандемията, както и смекчаването на социално-икономическите последици.

В подкрепа на тези действия ЕС ще осигури финансова помощ за държавите партньори, възлизаща на повече от 15,6 млрд. евро от съществуващите ресурси за външни действия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в тази връзка: "За вируса няма граници. Настоящото предизвикателство пред света налага силно международно сътрудничество. Европейският съюз работи неуморно, за да пребори пандемията. Всички знаем, че само заедно можем да спрем разпространението на коронавируса по света. За тази цел ЕС скоро ще организира виртуална донорска проява за мобилизирането на финансиране и подкрепа, необходими на Световната здравна организация (СЗО) за действията ? в полза на най-уязвимите държави.

Върховният представител за външната политика, който е и заместник-председател на Еврокомисията Жозеп Борел добави: "Правим всичко възможно, за да предоставим подкрепа на нашите граждани, но трябва също да помогнем на нашите партньори — непосредствени и по-далечни съседи, да се справят с въздействието, което пандемията ще окаже върху тяхната стабилност, поминък и сигурност, тъй като техните проблеми са и наши проблеми. Става въпрос за световна борба и ние ще я спечелим или загубим заедно. Сътрудничеството и съвместните усилия на международно равнище, както и многостранните решения са пътят към истинска световна програма за бъдещето."

Комисарят по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен обясни: Няма да сме в безопасност, докато коронавирусът заплашва живота на хората някъде по света. Това е същината на международните сътрудничества и партньорства. Трябва да работим заедно, за да се справим с общите за нас предизвикателства. С този значителен пакет от мерки за реакция по света, възлизащ на над 15,6 милиарда евро, днес Европейската комисия ускорява и оглавява съвместната работа с нашите партньори, особено в Африка, за по-безопасно бъдеще за всички нас."

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви: Като част от нашия отговор на пандемията от коронавирус по света пренасочваме над 3,8 милиарда евро от предвидените средства за Западните Балкани и нашите непосредствени съседи на изток и на юг, към действителните им потребности: спешното реагиране на здравната криза, укрепването на здравните системи и смекчаването на социално-икономическите последици от пандемията. Живеем на един континент и можем да успеем само заедно."

От общия пакет от 15,6 млрд. евро, 3,25 млрд. евро са насочени към Африка, в това число 1,19 млрд. евро за съседните държави от Северна Африка. ЕС осигурява общо 3,07 милиарда евро за всички съседи. От тях 2,1 милиарда евро за южните съседи, 962 милиона евро за държавите от Източното партньорство и 800 милиона евро за Западните Балкани и Турция.

Освен това общият пакет включва още 1,42 милиарда евро под формата на гаранции за Африка и съседните държави от Европейския фонд за устойчиво развитие (ЕФУР). ЕС ще подкрепи Азия и Тихоокеанския басейн с 1,22 милиарда евро, други 291 милиона евро ще бъдат отпуснати за региона на Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн, 918 милиона евро за подкрепа на нашите партньори в Латинска Америка и Карибския басейн и 111 милиона евро за подкрепа на отвъдморските държави и територии. /news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на извънредно положение, целящ ограничаването на разпространението на коронавирусна инфекция и заболяването, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на здравеопазването са въведени редица ограничителни мерки в социалния и икономическия живот. Стриктното спазване на указанията на експертите и Националния кризисен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за близките си!

Спазвайте хигиенните предписания и помнете:
- избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
- избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения


Останете си у дома!

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:15
Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай
20:11
САЩ: Пребоядисани руски изтребители са доставени на Хафтар
20:04
Коронавирус: Нов ръст на жертвите и заразените в Италия
19:44
САЩ бързат с изтеглянето на войските от Афганистан
19:16
САЩ проучва как да наложи санкции на Турция заради С-400
19:10
Меркел: Трябва да е ясно, че пандемията не е приключила
18:58
Италия и Белгия също спряха хидроксихлорохина
18:10
Арест на заподозрени за камиона-ковчег във Великобритания
14:33
Скандалът около Къмингс срина подкрепата за Борис Джонсън
13:41
Великобритания одобри първото лекарство за лечение на COVID-19
12:55
Франция забрани лекарство за COVID-19, което пие Тръмп
11:20
Франция обещава "отговор" на Израел при анексия на Западния бряг
11:16
Над 350 000 са вече жертвите на коронавируса по света
10:33
10-дневен траур в Испания за жертвите на COVID-19
10:17
Поройни дъждове наводниха Маями
10:08
Два руски Су-35 притеснили американски разузнавателен самолет над Средиземно море
08:46
Полицаи уволнени в САЩ, след като чернокож умря при арест
08:43
Трети ирански танкер достигна Венецуела
08:40
Първи гей брак сключен в Коста Рика
08:36
Южна Корея сподели своя опит срещу COVID-19 с Африка
08:33
30-годишен - най-младата жертва на короонавирус в Австралия
08:30
Арестуваха подпалвача на анимационното студио в Киото
08:26
Тръмп иска бързо изтегляне от Афганистан
08:23
Социална дистанция в Германия до 29 юни
08:16
Байдън обвини Тръмп в безотговорност за маските

Най-четени от Свят

Избор на редактора