Още снимки:
test

Меко време до Коледа, другата седмица пролет през декември

10.12.2019 10.40

Бурно заседание на Синоптичната комисия, бурно заради мъгливите дни над София и плановете на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен да се инвестират на 3 трилиона евро, тоест 3 хиляди милиарда евро, в период от 10 години, за да се превърне Европа във въглеродно неутрален континент. До 2030 година е желанието да се използват тези средства за преструктуриране на енергийната система и въглеродно неутрални политики.

На този въпрос Синоптичната комисия се връща малко по-късно, а в началото отделя внимание на мъгливото време. Става ясно, че мъгли е имало, има и ще има, че преди 15 - 20 години въздухът в София е бил далеч по-мръсен заради оловния бензин, металургичния комбинат Кремиковци и масовото отпление с въглища. Независимо от това, градът очевидно е оцелял и кореняците софиянци нямат проблеми с мъглата и финита прахови частици. Издига се твърдението, че има известна психоза при това разпалвана от медиите, които обичат катастрофичните новини, защото се четат, гледат, слушат. Та в тази връзка Синоптичната комисия призозвава за повече спокойствие и разум, защото с мъгливото време не можем да се борим, когато го има, то е част от света около нас. Разбира се, въдухът е неприятен и по-мръсне, спор няма, но така е било и така ще бъде. Дори да спрем транспорта и отоплението, резултатът ще е почти същия.

Членовете на комисията правят една проста сметка - 3 трилиона евро за борба с климатичните промени за десет години означава, че на ден трябва да се инвестират/харчат близо 800 млн евро. Това е така за да могат да се похарчат в рамките на тези десет години. И ако в Европа живеят малко над 500 млн. души то това означава, че всеки от нас ще дава по около 3 лева на ден, за да се борим с така наречените климатични промени.

В един момента Синоптичната комисия се захваща със средносрочните модели, които показват интересни неща, като например, че другата седмица времето ще е доста по-топло от обичайнота за средата и края на декември и че сняг на хоризонта почти не се вижда. Поне на този етап.

В сряда, четвъртък, а после в събота са възможни валежи, главно от дъжд, някой модели чертаят слаби превалявания от сняг на запад в събота, но това не е сигурна и остава само като възможност. Температурите няма да се понижават, по -скоро ще се повишават и следващата седмица в низините ще бъдат над 12, 13 градуса. Сутрешните температури навсякъде се очартават да са над нулата, което е значително по-меко време от обичайнота.

Тъй като ще сме под влияние на високо атмосферно налягане е възможно да видим отново дни с мъгли в затворените котловини и по поречието на реките. Очевидно е, че тази зима има повече мъгливи дни от миналата, поне да днес, а се очартава възможност за мъгли и в близките 10 дни.

За моменат Коледата ще е възможна, но без съществени валежи и без сняг, но да се надяваме, че нещата ще се променят и ще видим малко истинска зима, дано, ама надали. /dnews.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:58
Проверяват теч на газ около театър "София"
18:55
Монтана обяви грипна епидемия
16:50
Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и с молебен
16:15
Фалшив сайт използва логото на БНТ, за да рекламира лекарство за хипертония
15:08
Спират камионите по моста над Марица на пътя Чирпан - Поповица
14:55
Разпоредиха всеобхватна проверка в социалните домове в Пловдивско
14:25
Спряха 50 т. пилешко месо със салмонела от Полша
14:12
"Майчин дом" отбеляза Бабинден
12:55
Делото “Хитрино” пред финал: съдът изслушва последни пледоарии
12:30
Гешев разпореди специален надзор на разследванията на внос на боклук у нас
11:58
Дните до 27 януари - неучебни в Дупница и Сапарева баня заради грипната епидемия
11:55
Столичната полиция пита коя е тази възрастна жена
11:27
Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив не може да не е знаел за изтезанията
11:19
Пенсиониран професор предложи 1 млрд. евро дарение на Пловдив
10:48
Честваме Бабинден - Ден на родилната помощ
10:48
Искат да се разреши нощният риболов на големите язовири в Пазарджишко
10:40
Продължават проверките за бракониерска сеч
10:13
Аудиозапис вместо диктовка при националното оценяване по български език след 4 клас
09:34
Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция
08:09
Над 40 случая на свински грип у нас
20 януари 2020 г.
19:43
Предупреждават за проблеми при продажбата на е-винетки
15:43
Променят наредбата за проектиране на пътища
15:31
Иван Гешев избра заместниците си
15:21
Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина
14:59
Антон Митов: БНР не трябва да се комерсиализира

Най-четени от Общество

Избор на редактора