Още снимки:
test

113 години от смъртта на Дамян Груев

10.12.2019 10.03

На 10 декември (23 декември по стар стил) се навършват 113 години от героичната смърт на един от най-великите български революционери – Дамян Груев.

Дамян (Даме) Йованов Груев е деец на българското национално-освободителното движение в Македония и Одринско, един от основателите и идеолозите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Роден е през 1871 година в село Смилево, Битолско. Основно образование завършва в Битоля, след което започва да учи в Солунската българска мъжка гимназия.

Той определя и датата на избухването на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). След неуспеха на въстанието не напуска Македония и продължава участието си в живота на ВМОРО. През лятото на 1906 г. с малка чета обхожда различните й краища. През декември същата година попада на турска потеря край с. Русиново, Малешевско, и пада убит в завързалата се престрелка. Сръбския вестник “Мали журнал” в момент на всенародна печал във всички български краища, до които достига тъжната вест за гибелта на Даме пише следното: “Съжаляваме само, че той не е загинал от наша ръка”.

На 2 януари 1907 г. Иван Вазов пише стихотворението ”Дамяну Груеву”. Поводът е трагичната гибел на войводата на 23 декември предната година в Малешевската планина. В един от дванадесетте куплета на това стихотворение Народният поет възкликва: „О, Македонио, ти губиш своя Левски, най-верния си син, най-силния си меч…” Само в тези два стиха сякаш е казано всичко за личността, която преора до дъно душата на македонския българин и хвърли в нея семето на идеала за свобода. Семето, което така стремително избуя, че превърна Организацията, създадена по внушение на този човек, в мит, реално присъстващ в живота и съзнанието на целия народ и съкровено прегърнат като негова неотменна същност. Тук има нещо свръхестествено, свръхреално, свръхнечовешко.

При едно пребиваване в София след първата си обиколка из Македония, Груев пожелава да се срещне с д-р Константин Стоилов, тогава министър-председател. Когато Груев влиза в двора, д-р К. Стоилов го съглежда от прозореца и казал на окръжаващите го в стаята: ”Едно дете дохожда при мен…” След половин час разговор д-р Стоилов се сбогува с Груев и влизайки при другарите си, извиква: ”Един велик човек току-що излезе от къщи…”

Десетина години по-късно, в края на 1904 г., идвайки в София, за да закрепи малко поразклатеното си здраве, той е издебнат от кореспондента на руския вестник „Новое время” Кирилов, който го интервюира. Това интервю излиза и в софийския в.”Ден” на 16 януари 1905 г. Освен проблемите, които създава сръбската и гръцката пропаганда в Македония, Груев разкрива категорично и националното си чувство: ”Българите в Македония се държат по-лоялно, отколкото гърците и сърбите, може би затова, защото нашите там са болшинство и ние чувстваме солидна нравствена почва под краката си… В градовете, паланките, в големите села числото на съзнателните българи е твърде голямо…”

“Даме е титан на българския дух в Македония, връх, в подножието, на който духовни пигмеи на сила се мъчат да прекрояват образа му по свой образ и подобие!”, написа преди години Иван Николов, журналист, публицист и главен редак10тор на списание България-Македония. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:58
Проверяват теч на газ около театър "София"
18:55
Монтана обяви грипна епидемия
16:50
Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и с молебен
16:15
Фалшив сайт използва логото на БНТ, за да рекламира лекарство за хипертония
15:08
Спират камионите по моста над Марица на пътя Чирпан - Поповица
14:55
Разпоредиха всеобхватна проверка в социалните домове в Пловдивско
14:25
Спряха 50 т. пилешко месо със салмонела от Полша
14:12
"Майчин дом" отбеляза Бабинден
12:55
Делото “Хитрино” пред финал: съдът изслушва последни пледоарии
12:30
Гешев разпореди специален надзор на разследванията на внос на боклук у нас
11:58
Дните до 27 януари - неучебни в Дупница и Сапарева баня заради грипната епидемия
11:55
Столичната полиция пита коя е тази възрастна жена
11:27
Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив не може да не е знаел за изтезанията
11:19
Пенсиониран професор предложи 1 млрд. евро дарение на Пловдив
10:48
Честваме Бабинден - Ден на родилната помощ
10:48
Искат да се разреши нощният риболов на големите язовири в Пазарджишко
10:40
Продължават проверките за бракониерска сеч
10:13
Аудиозапис вместо диктовка при националното оценяване по български език след 4 клас
09:34
Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция
08:09
Над 40 случая на свински грип у нас
20 януари 2020 г.
19:43
Предупреждават за проблеми при продажбата на е-винетки
15:43
Променят наредбата за проектиране на пътища
15:31
Иван Гешев избра заместниците си
15:21
Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина
14:59
Антон Митов: БНР не трябва да се комерсиализира

Най-четени от Общество

Избор на редактора