Още снимки:
test

Иван Вазов е единственият, който запазва ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”

22.09.2019 09.59

През 1920 г. цар Борис III връчва ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий” на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е единственият, който получава възможността да го задържи завинаги. Орденът е учреден от цар Фердинанд I във връзка с провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г.

„Орденът се връчва на държавни лица и е най-високият орден по онова време в Царска България. Иван Вазов получава правото да не връща ордена след смъртта си, както се е правило по това време”, заяви в интервю за БГНЕС Цветина Иванова, уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Високото отличие е връчено на патриарха на българската литература за 70 години от рождението му и 50 години творческа дейност. На същия този ден Вазов е провъзгласен за народен поет.

На днешния 22 септември се навършват 98 години от смъртта народния поет Иван Вазов.

„Един от най-важните и ценни експонати е царският Указ, с който Вазов е обявен за народен поет. Указът е прочетен и връчен в Народния театър. След като се връща в дома си Вазов излиза на балкона, за да поздрави насъбралото множество и осъзнава колко много е обичан от обществото”, разказа уредникът на къщата-музей.

Вазов изиграва важна роля за обществото, когато е подписан Ньойския договор, чиято трагична 100-годишнина отбелязваме през 2019 г.

„Подписването на Ньойския договор е истинска национална катастрофа за родината, тъй като България е победена и е принудена да плаща огромни репарационни задължения, лишена e от армия. За българския народ е шокиращо, че 2 млн. наши сънародници остават извън пределите на страната. В деня, в който е подписан Ньойския договор, тук в София е отслужена панихида в памет на загиналите български войници. След като приключва молитвата хората спонтанно се включват в шествие. Те решават да дойдат до дома на поета, за да чуят какво ще им каже той в този тежък момент. Надявали са се той да им вдъхне увереност и борбеност.

Всъщност да – това се случва. Когато стигат до тук, съвсем близо до дома на Вазов, се намира сградата на Министерски съвет. Министрите излизат на балкона, за да се обърнат към събралото се множество. В този момент обаче един от участниците в това шествие казва, че те са тук, за да чуят Вазов. В този момент писателят се намира в „Юнион клуб“ със своя приятел и биограф – проф. Шишманов и когато разбира, че се случва нещо около дома му се показва на прозорчето на клуба и от там произнася своята вълнуваща реч. Това са думи на кураж, на увереност в българския дух, вяра в националните идеали и вярата в това, че България ще продължи да се бори за справедливост”, връща ни в онова време Иванова.

Влизайки в къщата, намираща се на ъгъла на ул. „Иван Вазов” и „Г. С. Раковски”, като с „машина на времето” се пренасяме в една отминала епоха.

„Тук Иван Вазов изживява последните 26 години от живота си. Къщата е впечатляваща, защото са запазени стаите и уредбата, която е била в тях. На втория етаж може да се види кабинетът на Вазов, официалната приемна. Също така стаята на Съба Вазова и спалнята на Вазов. На първия етаж е документалната експозиция и трапезарията”, обяснява уредникът, докато разхожда екипа ни в къщата.

Сред експонатите може да видим един от първите телефони в България, неговото последно куче Буби, което е препарирано и се намира в кабинета му, бастуна му, личната му библиотека и много други вещи, показващи колко важен е бил той както за народа и Отечеството.

В тази сграда, в специален сейф, се съхраняват сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат при много специални случаи. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:26
75-годишна пациентка успешно излекувана от коронавирус в столичната "Св. Анна"
19:01
МРРБ: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата
15:53
На 29 май Община Ямбол подарява на децата над 600 билета за цирк „Арена“
13:55
Аврамова: Вероятно през юни ще бъде премахнат водният режим в Перник
13:33
240 000 работни места се запазват по мярката 60/40
12:12
Как се дават 100 млн. лв. за несъществуващ проект, пита педиатър
11:41
Над 100 миньори от „Оброчище“ може да не получат забавените си заплати
10:25
Гала към Милен Цветков: Преди 40 дни тръгна по пътя си „Далече от безумната тълпа“
10:19
Щабът: Ще предложим да отпадне 14-дневната карантина за идващи от чужбина
10:12
Мутафчийски: COVID-19 може да засяга и сърцето, имунитетът е краткотраен
09:34
2477 станаха случаите на COVID-19 у нас
08:20
Спасовден е
08:13
Студено и дъждовно
27 май 2020 г.
19:59
31% от ромите виждат конспирация в съществуването на COVID-19
19:37
Намерени са пари на дъното на щайги до боклук, полицията търси собственика
19:04
Омбудсманът иска да отпадне „системността“ при домашното насилие
17:45
Почина главният прокурор, който издава постановлението за задържането на Тодор Живков
16:14
До месец започва строителството на детска градина в “Манастирски ливади”
15:20
Комисия състави списък с над 250 забележки по проекта за кв. "Запад" в Асеновград
15:11
Йордан Алексиев: Театърът е подсигурен за следващите 6 месеца, основната ни цел е публиката
14:01
Съдът все пак пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция
13:09
Прекратиха сесията на Общинския съвет в Перник! Общината отказа да отговаря на въпросите на съветниц
13:00
Трусът в Смолян – фалшив, системите в БАН не сработили
12:39
Главният прокурор предлага отмяна на българско гражданство заради фалшив документ
10:59
Морските спасители недоволстват, че ги оставят сами на постовете

Най-четени от Общество

Избор на редактора