Още снимки:
test

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

16.09.2019 12.40

Екстремните събития, свързани с климатичните промени, като горещата вълна в Европа тази година, се случват по-рано от очакваното. Това обяви бившият главен учен на Великобритания, цитиран от Би Би Си.

Проф. сър Дейвид Кинг обяви, че се е уплашил от броя на екстремните събития и призова Великобритания да ускори политиките си в областта на климата.

Ала ръководителят на Световната метеорологична организация посочи, че използването на думи като "уплашен" може можело да направи младите хора депресирани и разтревожени.

Активисти за борба с климатичните промени изтъкват, че хората няма да действат, ако не изпитват уплах.

Проф. Кинг, който е бивш главен научен съветник на британското правителство, заяви: "Уместно е да бъдем изплашени. Прогнозирахме, че температурите ще се повишат, но не предвиждахме подобни екстремни събития, които имаме толкова скоро."

Няколко други учени, с които Би Би Си са се свързали, са подкрепили емоционалния език на проф. Дейвид Кинг.

Физикът проф. Джо Хей от Имперския колеж в Лондон коментира: "Дейвид Кинг е прав да бъде изплашен - аз също съм изплашен. Правим анализа, мислим какво ще се случи, след което публикуваме по много научен начин. След това имаме човешки отговор на това... и е страшно."

Петери Таалас, който генерален секретар на Световната метеорологична организация, подчерта, че напълно подкрепя целите на ООН за климата, но критикува радикалните зелени активисти за прогнозирането на края на света.

Това е последната глава в дългия дебат за това как де се комуникира науката за климата пред обществеността.

Таалас е съгласен, че полярният лед се топи по-бързо от очакваното, но се притеснява, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа, а също и до проблеми с психичното здраве сред младите.

"Ние сме изцяло зад науката за климата и изцяло зад (предстоящата) среща на високо равнище в Ню Йорк за климата", отбеляза той, допълвайки: "Но искам да се придържам към фактите, които са достатъчно убедителни и драматични. Трябва да избягваме да ги интерпретираме твърде много. Когато бях млад, се страхувахме от ядрена война. Сериозно мислехме, че е по-добре да не имаме деца. В момента усещам същото чувство сред младите хора. Затова трябва да бъдем по-внимателни с нашия стил на комуникация."

Британски медии съобщават, че психолози, работещи с Университета Бат, съветват нарастващ брой млади хора, страдащи от екотревожност.

Някои учени обаче смятат, че комуникациите им в миналото не са успели да предизвикат емоционален отговор, който би убедил обществото да действа.

Би Би Си са тествали възгледите на проф. Дейвид Кинг с основните автори на най-авторитетната научна световна институция, която изследва климатичните промени, а именно Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Консенсусът сред отговорилите е, че климатичните модели точно са прогнозирали покачването на средната глобална температура.

Но моделите не са били достатъчно сложни, за да предвидят събития като екстремната гореща вълна в Европа или урагана "Дориан", определен от НАС като "изключителен" и "кошмарен сценарий".

Други са споменали поголовното топене на ледовете на полюсите; Тасмания страда от рекордни засушавания и наводнения през последователни години; рекордни горски пожари в Арктика и безпрецедентни два големи циклона в Мозамбик за една година.

Малко от учените, с които Би Би Си са се свързали, вярват, че правителствата ще направят необходимото, за да спасят климата навреме.

Те са разтревожени, че глобалното затопляне от малко над 1 градус по Целзий досега вече е създало ново нормално, при което историческите температурни рекорди ще бъдат подобрявани по-често. Това е предсказуемата страна на климатичните промени. Но проф. Кинг подчертава, че някои промени не са добре прогнозирани. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Наука
16:20
През есента ще се разбере действа ли ваксина срещу COVID-19
15:56
Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа
10:56
Компанията Zoom представи проект за пълно криптиране на видеокомуникациите
23 май 2020 г.
18:39
Учени: Мишките са използвали хората, за да покорят света
18:12
Световен рекорд по скорост в интернет - 44,2 терабита в секунда
18:04
Учени откриха ген, който пречи да се напълнява
17:44
Руски институт обещава ваксина за коронавируса до края на лятото
15:57
„Дер Шпигел“: Лунният блян на САЩ
22 май 2020 г.
12:07
Магнитното поле отслабва: аномалията расте между Африка и Южна Америка с 19 км/ч
11:59
Троянски астероид с опашка на комета се появи в Слънчевата система
21 май 2020 г.
19:11
Робот се бори с коронавируса в сингапурски мол
14:26
Астрономи наблюдаваха "раждането" на екзопланета
13:54
Течни кристали ще позволят създаването на електронна хартия
20 май 2020 г.
15:21
Японско лекарство срещу COVID-19 не потвърди ефективността си
19 май 2020 г.
09:33
Рядък беззъб динозавър беше открит в Австралия
18 май 2020 г.
19:50
НАСА: "Стар Трек", а не "Междузвездни войни" са принципите за изследване на Луната
18:47
SpaceX: Следващият полет в космоса ще е с хора на борда
10:53
САЩ изстреляха в орбита мистериозен военен самолет
17 май 2020 г.
17:07
Вирусът отслабва от топлината, но ще има втора вълна
16:54
Вече е възможно да отгледаш салата на друга планета
08:31
САЩ разработват ракета, 17 пъти по-бърза от досегашните
16 май 2020 г.
18:10
Северният магнитен полюс се измества към Сибир
15 май 2020 г.
16:19
Учени разкриха кои органи напада коронавирусът
14 май 2020 г.
16:36
Откриха тръби от лава на Марс, могат да са дом на астронавти
16:13
На 23 юли ще бъде извършен руски полет до МКС

Най-четени от Наука

Избор на редактора