Откриха кои плодове и зеленчуци намаляват риска от рак

Любопитно 07.07.2019 19:23

Портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства, съобщи в. "Мейл он сънди".

Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.

За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект.

Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая.

Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа също в кориандъра и копъра.

В чая има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки. /БТА
CHF CHF 1 2.04051
GBP GBP 1 2.31588
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55694
USD USD 1 1.82976