Мазнините и здравословните мазнини, от които се нуждаем
Любопитно 07.11.2018 18:39
Само споменаването на телесни мазнини ни кара да потреперим от ужас. От години слушаме, че диетата с високо съдържание на мазнини увеличава нивата на холестерола, запушва артериите ни кара да страдаме от сърдечносъдови проблеми, включително риск от сърдечен удар.
От друга страна обаче все по-често се говори за "здравословни мазнини", които събудиха нашата страст към авокадото, зехтина или сьомгата. Факт е, че мазнините не са толкова ужасни и че дори биха могли да бъдат необходими.
Университетът McMaster в Онтарио се посвещава на този проблем в продължение на почти 10 години, като анализира данните на 135 000 души от 18 различни страни, за да изследва честотата на храненето при сърдечносъдовите заболявания на участниците в проучването.
Мазнините и рискът от инфаркт
Според изследването диетата с ниско съдържание на мазнини може да ни убие. Тази идея противоречи на класическото схващане за рисковете от инфаркт, свързани с тях.
Според получените резултати е по-опасно да заменим мазнините с въглехидрати, отколкото да ги консумираме в чист вид.
Вярно е, че всички мазнини не са еднакви. Има наситени, ненаситени, полиненаситени (като тези на соевите и царевичните масла) и не всички имат еднакви ползи, затова трябва да се внимава.
Мазнините, от които се нуждаем
Установява се, че е важно не какъв вид мазнини приемаме, а начинът, по който ги приемаме. Много ясен пример за това дават омега 3 и омега 6 мастните киселини, които тялото ни не може да произведе само и трябва да набавим чрез храната. В случая на омега 3, можем да го направим здравословно, например като ядем синя (мазна) риба.
Но при омега 6, които се съдържат най-често в масла от растителен произход, като слънчоглед, соя, сусам и царевица, е по-сложно. Трябва да се опитваме да си набавим тези мазнини от пъвроизточника по полезен начин, а не като консумираме преработени продукти, където те се превръщат в много по-малко здравословни, пишат от Hola.
Това включва например консумацията на риба тон, сьомга, ядки, бобови растения, семена от лен, като трябва да намалим приема на растителни масла и добавки, като маргарин и майонеза.
Друг пример за полезни мазнини са тези на млечните продукти и яйцата, които нямат отрицателно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Това не означава, че да ядем мазнини без контрол, но можем да ги включим без притеснение в разнообразна и здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и бобови растения. /lifestyle.bg
От друга страна обаче все по-често се говори за "здравословни мазнини", които събудиха нашата страст към авокадото, зехтина или сьомгата. Факт е, че мазнините не са толкова ужасни и че дори биха могли да бъдат необходими.
Университетът McMaster в Онтарио се посвещава на този проблем в продължение на почти 10 години, като анализира данните на 135 000 души от 18 различни страни, за да изследва честотата на храненето при сърдечносъдовите заболявания на участниците в проучването.
Мазнините и рискът от инфаркт
Според изследването диетата с ниско съдържание на мазнини може да ни убие. Тази идея противоречи на класическото схващане за рисковете от инфаркт, свързани с тях.
Според получените резултати е по-опасно да заменим мазнините с въглехидрати, отколкото да ги консумираме в чист вид.
Вярно е, че всички мазнини не са еднакви. Има наситени, ненаситени, полиненаситени (като тези на соевите и царевичните масла) и не всички имат еднакви ползи, затова трябва да се внимава.
Мазнините, от които се нуждаем
Установява се, че е важно не какъв вид мазнини приемаме, а начинът, по който ги приемаме. Много ясен пример за това дават омега 3 и омега 6 мастните киселини, които тялото ни не може да произведе само и трябва да набавим чрез храната. В случая на омега 3, можем да го направим здравословно, например като ядем синя (мазна) риба.
Но при омега 6, които се съдържат най-често в масла от растителен произход, като слънчоглед, соя, сусам и царевица, е по-сложно. Трябва да се опитваме да си набавим тези мазнини от пъвроизточника по полезен начин, а не като консумираме преработени продукти, където те се превръщат в много по-малко здравословни, пишат от Hola.
Това включва например консумацията на риба тон, сьомга, ядки, бобови растения, семена от лен, като трябва да намалим приема на растителни масла и добавки, като маргарин и майонеза.
Друг пример за полезни мазнини са тези на млечните продукти и яйцата, които нямат отрицателно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Това не означава, че да ядем мазнини без контрол, но можем да ги включим без притеснение в разнообразна и здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и бобови растения. /lifestyle.bg
![]() |
1 | 2.03647 |
![]() |
1 | 2.31213 |
![]() |
10 | 3.92903 |
![]() |
100 | 5.56076 |
![]() |
1 | 1.82856 |
Последни новини
- 22:51 Овладян е пожар близо до вилна зона край Варна, огънят стигна до дворовете на къщите (СНИМКИ)
- 22:41 Порой в Тетевен образува огромни свлачища, улици като реки пометоха контейнери с боклук (ВИДЕО)
- 22:37 Международен влак и автобус катастрофираха в Словакия, най-малко 4-ма са загинали
- 21:11 Хороскоп за петък, 28 юни 2024 г.
- 19:32 Със закон Словакия засилва охраната на водещи политици
- 19:16 С две години е удължен договорът за търсене на нефт и газ в Черно море на румънската "ОМВ Петром"
- 19:03 Евродепутатите не се разбраха дали да отложат закона срещу обезлесяването
- 18:53 Пеевски: Президентът е подчинен на зависимости и връзки на Изток