Тиквата и нейните полезни свойства
Любопитно 19.10.2018 11:39
В сезона на тиквата, решихме да ви запознаем с това, какви са полезните й свойства. Тя е един от най-разпространените плодови зеленчуци по нашите земи и е богата на аминокиселини. Съдържа много протеини, витамини и минерали като калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо.
В този плод се съдържа разнообразно количество витамини - C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.
Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.
Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.
За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.
В този плод се съдържа разнообразно количество витамини - C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.
Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.
Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.
За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 17:29 Защо мъжете в Япония дават цялата си заплата на своите жени
- 17:16 "Хизбула": За първи път извършихме въздушен удар по изрелска военна база
- 17:03 "Разделяй и владей" - стратегията на Хари и Меган
- 16:51 Жестоко престъпление: Теньо преби до смърт Ивета пред очите на 2-годишния им син
- 16:39 Трима са с опасност за живота след взрив на газова бутилка в село Крушовица
- 16:26 Хекимян: Кметът на „Промяната“ обикаля Сингапур и Виетнам с Радев
- 16:13 Надежда Йорданова: Няма насрочена среща между ПП-ДБ и ГЕРБ
- 16:01 Продуцентът Иван Христов: Бях на 3 уискита преди 9 сутринта