Храни които подобряват паметта
Любопитно 30.03.2018 09:40
Всички знаем, че храната е изключително важна, не само за физическото ни оцеляване, но и за това как функционира тялото ни.
Има и такива, които спомагат за по-добра памет. Не ни правят гений, но когато сме изложени на стрес и информацията ни залива отвсякъде е добре да подкрепим мозъка си.
Горски плодове
Те са нещо повече от украса на десерта ни, и е хубаво да го знаем. Проучване, което изследва диетичните навици на повече от 16 000 по-възрастни жени в продължение на 15 години, установява, че тези, които консумират поне половин чаша боровинки или поне една чаша ягоди всяка седмица, са имали по-малки нива на когнитивен спад, пише CNN.
Горските плодове съдържат пигменти, известни като антоцианини, които освен че допринасят за червения, синия и виолетовия цвят на плодовете, могат да помогнат за добрата "форма" на мозъка ни.
Зелени и кръстоцветни зеленчуци
Тези зеленчуци са отличен източник на витамини и фибри, а могат и да запазят паметта ни остра. Изследване, проведено от Rush University в Чикаго, показва, че хората, които ядат поне една порция спанак, зеле или рукола излизат с 11 години по-млади, в когнитивно отношение, спрямо хората, решили да не включват тези зеленчуци в менюто си.
Листните зеленчуци имат много хранителни вещества, които предпазват мозъка и спомагат за по-добрата памет.
Риба и яйца
Комбинацията звучи като подходяща за фитнес маниаци, но е много полезна за нашата памет. Ползите идват от Омега 3 мастните киселини, които съдържа рибата и холина в яйцата. Именно холинът играе важна роля в произвеждането на ацетилхолин, който е от решаващо значение за нормалната мозъчна функция.
Има и такива, които спомагат за по-добра памет. Не ни правят гений, но когато сме изложени на стрес и информацията ни залива отвсякъде е добре да подкрепим мозъка си.
Горски плодове
Те са нещо повече от украса на десерта ни, и е хубаво да го знаем. Проучване, което изследва диетичните навици на повече от 16 000 по-възрастни жени в продължение на 15 години, установява, че тези, които консумират поне половин чаша боровинки или поне една чаша ягоди всяка седмица, са имали по-малки нива на когнитивен спад, пише CNN.
Горските плодове съдържат пигменти, известни като антоцианини, които освен че допринасят за червения, синия и виолетовия цвят на плодовете, могат да помогнат за добрата "форма" на мозъка ни.
Зелени и кръстоцветни зеленчуци
Тези зеленчуци са отличен източник на витамини и фибри, а могат и да запазят паметта ни остра. Изследване, проведено от Rush University в Чикаго, показва, че хората, които ядат поне една порция спанак, зеле или рукола излизат с 11 години по-млади, в когнитивно отношение, спрямо хората, решили да не включват тези зеленчуци в менюто си.
Листните зеленчуци имат много хранителни вещества, които предпазват мозъка и спомагат за по-добрата памет.
Риба и яйца
Комбинацията звучи като подходяща за фитнес маниаци, но е много полезна за нашата памет. Ползите идват от Омега 3 мастните киселини, които съдържа рибата и холина в яйцата. Именно холинът играе важна роля в произвеждането на ацетилхолин, който е от решаващо значение за нормалната мозъчна функция.
CHF | 1 | 2.0778 |
GBP | 1 | 2.36646 |
RON | 10 | 3.93108 |
TRY | 100 | 5.32486 |
USD | 1 | 1.86323 |
Последни новини
- 19:33 Най-малко 22 жертви при инцидент с лодка в Конго
- 19:26 Инвестициите в научноизследователската дейност в Европа надминаха тези в САЩ и Китай
- 19:17 Напрежението между новата власт в Сирия и Израел постепенно се покачва
- 19:10 Правителството одобри законопроект за личния фалит
- 19:02 Плащаме 300 хил. лв. обезщетения за бавно правосъдие
- 18:55 Дават допълнителни 1 млн. лв. за Националната система за защита от домашното насилие
- 18:48 Без тест за дрога и алкохол депутатите не давали добър пример
- 18:41 След повече от месец МС одобри средставата за възнагараждения на членовете на СИК