КЗП: Съвети за пестене на ток
България 23.12.2017 14:29
Съвети за пестене на ток към българите отправиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Ето и практичните решения, според експертите:
Светло у дома без разхищения
Празникът предполага още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси… И все пак, не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, обаче твърде честото включване и изключване скъсява живота им.
Може да спестим, без да студуваме
Повечето дни у дома обикновено допълнително товарят сметките ни за отопление. Ето няколко прости правила, които да следвате, за да спестите. Дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце. Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти. Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението. Добре е да знаете, че ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.
Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток?
Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната трапеза. Има трикове, с които да спестим електрическа енергия, а и време.
Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – така му помагате да консумира по-малко енергия.
В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото Ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.
Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.
Ако можете, старайте се да готвите най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е! Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.
При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.
За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.
И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.
Ето и практичните решения, според експертите:
Светло у дома без разхищения
Празникът предполага още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси… И все пак, не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, обаче твърде честото включване и изключване скъсява живота им.
Може да спестим, без да студуваме
Повечето дни у дома обикновено допълнително товарят сметките ни за отопление. Ето няколко прости правила, които да следвате, за да спестите. Дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце. Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти. Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението. Добре е да знаете, че ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.
Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток?
Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната трапеза. Има трикове, с които да спестим електрическа енергия, а и време.
Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – така му помагате да консумира по-малко енергия.
В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото Ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.
Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.
Ако можете, старайте се да готвите най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е! Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.
При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.
За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.
И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.
CHF | 1 | 2.03647 |
GBP | 1 | 2.31213 |
RON | 10 | 3.92903 |
TRY | 100 | 5.56076 |
USD | 1 | 1.82856 |
Последни новини
- 22:51 Овладян е пожар близо до вилна зона край Варна, огънят стигна до дворовете на къщите (СНИМКИ)
- 22:41 Порой в Тетевен образува огромни свлачища, улици като реки пометоха контейнери с боклук (ВИДЕО)
- 22:37 Международен влак и автобус катастрофираха в Словакия, най-малко 4-ма са загинали
- 21:11 Хороскоп за петък, 28 юни 2024 г.
- 19:32 Със закон Словакия засилва охраната на водещи политици
- 19:16 С две години е удължен договорът за търсене на нефт и газ в Черно море на румънската "ОМВ Петром"
- 19:03 Евродепутатите не се разбраха дали да отложат закона срещу обезлесяването
- 18:53 Пеевски: Президентът е подчинен на зависимости и връзки на Изток