Още снимки:
test

Москва държи на съгласие между украинците

25.08.2014 18.10

Русия подготвя нов хуманитарен конвой, Западът вече не се интересува от свалянето на "Боинга", но в най-скоро време ще трябва да избира кое е по-важно: смяната на режимите или борбата с тероризма.

Това бяха основните акценти в днешната голяма пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Москва.

Москва ще участва във всички формати на диалог, стига те да са приемливи за самите украинци, заяви Сергей Лавров. "Отворени сме към всякакви варианти, които бъдат приети преди всичко от самите украинци. Готови сме да работим във всякакъв формат, за да помогнем на украинците да постигнат договореност помежду си", посочи министърът. По думите му важното е "да започне движение от военно противопоставяне, от гражданска война към национален диалог". Той припомни, че женевският формат, стартирал на 17 април, предвижда "украинската страна незабавно да започне конституционен процес, включително незабавен старт на общоукраински прозрачен диалог с участието на всички региони и политически сили". Лавров увери, че страната му е готова да помага на украинците "да съгласуват онези параметри, които са необходими да живеят в една държава със зачитане на всички малцинства: културните, езикови, религиозни особености на всички региони. Разбира се, тук влизат въпроси как да бъдат децентрализирани пълномощията, какви компетенции да имат регионите. Всичко това трябва да бъде предмет на преговори и взаимно съгласие, защото да се налага нещо от центъра в украинските области беше трудно дори при нормалните условия, а при сегашните е направо невъзможно".

Министърът добави, че на утрешната среща на Митническия съюз в Минск е възможна среща между президентите Владимир Путин и Петро Порошенко. На срещата ще се обсъжда и украинската криза, за целта в Минск ще пристигнат няколко висши представители на ЕС, включително първата му дипломатка Катрин Аштън.

Ръководителят на руската дипломация разкри, че Москва е изпратила до Киев нота, в която информира за намерението си да подготви нов хуманитарен конвой. Сергей Лавров уточни, че руската страна е предложила списък с помощите, които подготвя за изпращане. "Готови сме за най-тясно сътрудничество с МКЧК" (Международния комитет на Червения кръст"), посочи Лавров.

Засягайки въпроса за първия хуманитарен конвой, той изрази увереността си, че тя ще бъде разпределена към всички в Луганска област, които се нуждаят от нея. "Товарите в камионите имаха изключително хуманитарен характер", увери дипломат №1 на Русия

Москва има впечатлението, че всички са загубили интерес към разследването на катастрофата с малайзийския "Боинг", фактически единствено Русия поставят този въпрос, каза още министърът. "Създава се впечатление, че всички останали са загубили интерес към разследването. След първите резки, стигащи до истерия обвинения срещу Русия и опълченците, сега всички сякаш са си глътнали езика. По същество ние единствени се стараем да се следи този толкова сериозен въпрос", изтъкна Лавров.

Той сподели също, че на Запад осъзнават пълната безизходица на варианта за гражданска война в Украйна. Лавров е убеден, че ще отмине и недоверието на САЩ и Европа към Русия. "Суверенитетът и териториалната цялост трябва да се пази от самата държава. Всички са длъжни да уважават суверенитета и териториалната цялост на държава и правото на народа на самоопределение", изтъкна ръководителят на руската дипломация.

Той формулира и дилемата на Запада, който ще трябва да избира кое е по-важно: смяната на режимите или борбата с тероризма. "Все пак аз се обявявам в "Групата за Сирия" да бъде включена и самата Сирия, доколкото тя в лицето на правителството на Башар Асад реално се сблъсква с терористичната заплаха. Доскоро, когато в Сирия бяха извършвани кървави терористични нападения, нашите западни партньори в Съвета за сигурност на ООН отказваха те да бъдат осъждани. Логиката бе много проста: всичко, което се прави срещу Асад, не може да осъдим, защото той сам провокира народното въстание против самия себе си. Излиза, че тероризмът може да бъде оправдан", изтъкна Сергей Лавров.

По думите му това "задрасква всичко, което е било решавано нееднократно и е записано в документите на Съвета за сигурност на ООН – че за тероризма няма никакво оправдание".

Руският външен министър смята, че осъзнаването на бързо разрастващата се заплаха от тероризъм "вече протича в умовете на западните политици".

"Много скоро ще се наложи да се избира кое е по-важно: да се смени режима и да се задоволят личните антипатии с риск от крах на положението или все пак да се потърсят прагматични начини, да се обединят усилията срещу общата заплаха, която е една и съща за всички – тероризмът. Ние еднозначно сме за втория път", подчерта Лавров. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията

25.08.2014 19:54
гост
Московчани поздравяват Украйна: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eQbAkDSdH_k
25.08.2014 18:47
гост
Тази зла азиатска маймуна на снимката, както и неофашиста Путлер държат на точно обратното - гражданска война в Украйна! Мир може да има само ако кремъл си изтегли нашистите от Украйна - там опълченци няма! „Аз не бих нарекъл хората в Донбас и Донецк опълченци, това са сепаратисти и хора, които използват за съжаление, дори и бих казал терористични методи срещу едно мирно население”, каза на 21 юли в Пловдив главнокомандващият Росен Плевнелиев

Последни от Свят
20:05
Нетаняху заяви, че Израел е готов да се справи с иранската агресия
19:37
В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България
19:01
Посланикът на САЩ в Германия подава оставка
18:27
Танцьори и музиканти ще могат да се върнат в залите следващата седмица
18:00
Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято
17:46
Китай: Със САЩ ще спечелим от сътрудничество и ще загубим от конфронтация
17:40
Ердоган и Рохани потвърдиха необходимостта от отваряне на границите
17:26
Направиха белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Австрия
16:04
Земетресение край Вранча
15:05
Китай готов да сътрудничи за установяването на произхода на COVID-19
12:14
Северна Македония е под 42-часова карантина
10:47
Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19
10:39
Гърция отмени ограниченията за водолазния туризъм
10:32
Неделни антиправителствени протести в Хонконг
10:08
Музеите във Ватикана ще отворят отново врати на 1 юни
09:15
Турция с възможност за онлайн промяна на религията
09:15
Спад в подкрепата за Абе след скандал с главния прокурор
08:40
Джонсън под натиск да уволни съветник, нарушил карантината
08:28
Байдън взима и Хаваите
08:23
КНДР обсъди засилване на ядрената си отбрана
08:18
Повече от 100 000 случая на коронавирус в Африка
08:11
Спад в подкрепата за Абе след скандал с главния прокурор
08:09
Турция под 4-дневна блокада
23 май 2020 г.
19:56
Иран ще отговори на всяка агресия на САЩ срещу танкерите за Венецуела
19:52
Иран предлага да се създаде клуб на санкционираните от САЩ държави

Най-четени от Свят

Избор на редактора