Още снимки:
test

Москва държи на съгласие между украинците

25.08.2014 18.10

Русия подготвя нов хуманитарен конвой, Западът вече не се интересува от свалянето на "Боинга", но в най-скоро време ще трябва да избира кое е по-важно: смяната на режимите или борбата с тероризма.

Това бяха основните акценти в днешната голяма пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Москва.

Москва ще участва във всички формати на диалог, стига те да са приемливи за самите украинци, заяви Сергей Лавров. "Отворени сме към всякакви варианти, които бъдат приети преди всичко от самите украинци. Готови сме да работим във всякакъв формат, за да помогнем на украинците да постигнат договореност помежду си", посочи министърът. По думите му важното е "да започне движение от военно противопоставяне, от гражданска война към национален диалог". Той припомни, че женевският формат, стартирал на 17 април, предвижда "украинската страна незабавно да започне конституционен процес, включително незабавен старт на общоукраински прозрачен диалог с участието на всички региони и политически сили". Лавров увери, че страната му е готова да помага на украинците "да съгласуват онези параметри, които са необходими да живеят в една държава със зачитане на всички малцинства: културните, езикови, религиозни особености на всички региони. Разбира се, тук влизат въпроси как да бъдат децентрализирани пълномощията, какви компетенции да имат регионите. Всичко това трябва да бъде предмет на преговори и взаимно съгласие, защото да се налага нещо от центъра в украинските области беше трудно дори при нормалните условия, а при сегашните е направо невъзможно".

Министърът добави, че на утрешната среща на Митническия съюз в Минск е възможна среща между президентите Владимир Путин и Петро Порошенко. На срещата ще се обсъжда и украинската криза, за целта в Минск ще пристигнат няколко висши представители на ЕС, включително първата му дипломатка Катрин Аштън.

Ръководителят на руската дипломация разкри, че Москва е изпратила до Киев нота, в която информира за намерението си да подготви нов хуманитарен конвой. Сергей Лавров уточни, че руската страна е предложила списък с помощите, които подготвя за изпращане. "Готови сме за най-тясно сътрудничество с МКЧК" (Международния комитет на Червения кръст"), посочи Лавров.

Засягайки въпроса за първия хуманитарен конвой, той изрази увереността си, че тя ще бъде разпределена към всички в Луганска област, които се нуждаят от нея. "Товарите в камионите имаха изключително хуманитарен характер", увери дипломат №1 на Русия

Москва има впечатлението, че всички са загубили интерес към разследването на катастрофата с малайзийския "Боинг", фактически единствено Русия поставят този въпрос, каза още министърът. "Създава се впечатление, че всички останали са загубили интерес към разследването. След първите резки, стигащи до истерия обвинения срещу Русия и опълченците, сега всички сякаш са си глътнали езика. По същество ние единствени се стараем да се следи този толкова сериозен въпрос", изтъкна Лавров.

Той сподели също, че на Запад осъзнават пълната безизходица на варианта за гражданска война в Украйна. Лавров е убеден, че ще отмине и недоверието на САЩ и Европа към Русия. "Суверенитетът и териториалната цялост трябва да се пази от самата държава. Всички са длъжни да уважават суверенитета и териториалната цялост на държава и правото на народа на самоопределение", изтъкна ръководителят на руската дипломация.

Той формулира и дилемата на Запада, който ще трябва да избира кое е по-важно: смяната на режимите или борбата с тероризма. "Все пак аз се обявявам в "Групата за Сирия" да бъде включена и самата Сирия, доколкото тя в лицето на правителството на Башар Асад реално се сблъсква с терористичната заплаха. Доскоро, когато в Сирия бяха извършвани кървави терористични нападения, нашите западни партньори в Съвета за сигурност на ООН отказваха те да бъдат осъждани. Логиката бе много проста: всичко, което се прави срещу Асад, не може да осъдим, защото той сам провокира народното въстание против самия себе си. Излиза, че тероризмът може да бъде оправдан", изтъкна Сергей Лавров.

По думите му това "задрасква всичко, което е било решавано нееднократно и е записано в документите на Съвета за сигурност на ООН – че за тероризма няма никакво оправдание".

Руският външен министър смята, че осъзнаването на бързо разрастващата се заплаха от тероризъм "вече протича в умовете на западните политици".

"Много скоро ще се наложи да се избира кое е по-важно: да се смени режима и да се задоволят личните антипатии с риск от крах на положението или все пак да се потърсят прагматични начини, да се обединят усилията срещу общата заплаха, която е една и съща за всички – тероризмът. Ние еднозначно сме за втория път", подчерта Лавров. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията

25.08.2014 19:54
гост
Московчани поздравяват Украйна: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eQbAkDSdH_k
25.08.2014 18:47
гост
Тази зла азиатска маймуна на снимката, както и неофашиста Путлер държат на точно обратното - гражданска война в Украйна! Мир може да има само ако кремъл си изтегли нашистите от Украйна - там опълченци няма! „Аз не бих нарекъл хората в Донбас и Донецк опълченци, това са сепаратисти и хора, които използват за съжаление, дори и бих казал терористични методи срещу едно мирно население”, каза на 21 юли в Пловдив главнокомандващият Росен Плевнелиев

Последни от Свят
08:42
Рик Пери отказа да предостави на Конгреса документи по скандала с Украйна
08:39
Салвини свика митинг в Рим за обединяване на десните
08:38
Президентът на Чили въведе извънредно положение в столицата Сантяго
08:37
НАТО създаде кризисен щаб за военната операция на Турция в Сирия
08:36
Испанското правителство отказа да преговоря с каталунските сепаратисти
08:27
Кюрдите: Турските военни не допускат хуманитарни пратки в обсадения Рас ел Аин
08:26
Как Макрон блокира Скопие и Тирана с кухи аргументи
08:24
Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му
19 октомври 2019 г.
19:49
ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит
19:15
Срещата на Ердоган с Путин може да промени баланса за зоната за сигурност в Сирия
18:47
НАТО ще отбележи 70-годишнината си в луксозен голф курорт
18:24
Трус с магнитуд 5,7 край бреговете на кралство Тонга в Тихия океан
18:10
Стачки блокират железопътния транспорт във Франция
18:02
Мъж рискува живота си заради съпругата си
17:55
Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит
17:48
Ердоган ще продължи с плановете си, ако не се разбере с Путин за Сирия
16:57
Хиляди в Германия протестират срещу турската офанзива в Сирия
16:50
Тереза Мей настоява да се подкрепи сделката за Брекзит
16:42
Египет представи 30 древни саркофага с мумии, открити миналата седмица
16:35
Медведев се радва на военен парад в Белград
16:20
Сирийските кюрди: Турция не спазва споразумението за прекратяване на огъня
16:13
Джонсън: Въпросът е тази сделка или никаква сделка
16:01
Многохиляден протест срещу Брекзит в центъра на Лондон
15:11
Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина
14:57
Полицията задържа "телефонния терорист", съобщил за бомба в самолет на Смартавиа

Най-четени от Свят

Избор на редактора