Д-р инж. Лазарина Генова: Плодовете и зеленчуците преливат от отровни нитрати
България 19.06.2014 12:55
Плодовете и зеленчуците на пазара преливат от отровни нитрати. И това е така, защото отдавна не съществува реален контрол за съдържанието на нитрати в продуктите на пазара. Това каза пред БЛИЦ д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.
„Нацията ни е отровена от няколкократно превишените количества нитрати в тях. При здравна норма 250 мг нитрати на килограм храна за възрастни, от Европейския съюз са ни наложили разрешена норма от 4 500 мг на килограм. А тази норма е изключително вредна за здравето на българина”, категорична е д-р Герова, която от 20 години се бори с бездушието на всяко правителство да се ангажира с контрола на опасните продукти.
Още от 1999 година тя непрекъснато алармира спецовете по храните, а и директно Световната здравна организация, че нитратите, които съдържат плодовете и зеленчуците, са много опасни и точно за това в България има много болни хора.
„Вече са замърсени и голяма част от водоизточниците както и самата почва. В момента положението в България е безумно”, твърди Герова, а така здравето на хората е подложено на голям риск.
„В България няма ефективен контрол за нитратите, след като лабораториите бяха закрити. Нещо още по-абсурдно – големи специалисти се опитват да ни убедят, че по-големите количества нитрати в зеленчуците понижават кръвното налягане. Според експерти от Центъра за изследване на рака в град Лион консумирането на плодове и зеленчуци с повече нитрати създава предпоставки за два особено сериозни риска за здравето. Единият от тях е развитието на метхемоглобинемия – токсично отравяне. Ефектът от него се проявява веднага, след като се консумират продуктите. А вторият риск е канцерогенният ефект. При продължително консумиране на продукти с по-голямо съдържание на нитрати от позволеното, в организма се появява клетъчен глад. Трябва да се каже, че всички неинфекциозни заболявания като рак, диабет, наднормено тегло, инсулти и инфаркти, са точно в резултат на тези процеси – глад на клетките. Правителствата се сменят едно след друго и нито едно от тях не иска да си върне традиционните лаборатории за контрол на нитратите в плодовете и зеленчуците, каквито съществуваха през 80-те години на миналия век. А рискът за здравето на българина става все по-голям”, завършва Герова.
Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ
„Нацията ни е отровена от няколкократно превишените количества нитрати в тях. При здравна норма 250 мг нитрати на килограм храна за възрастни, от Европейския съюз са ни наложили разрешена норма от 4 500 мг на килограм. А тази норма е изключително вредна за здравето на българина”, категорична е д-р Герова, която от 20 години се бори с бездушието на всяко правителство да се ангажира с контрола на опасните продукти.
Още от 1999 година тя непрекъснато алармира спецовете по храните, а и директно Световната здравна организация, че нитратите, които съдържат плодовете и зеленчуците, са много опасни и точно за това в България има много болни хора.
„Вече са замърсени и голяма част от водоизточниците както и самата почва. В момента положението в България е безумно”, твърди Герова, а така здравето на хората е подложено на голям риск.
„В България няма ефективен контрол за нитратите, след като лабораториите бяха закрити. Нещо още по-абсурдно – големи специалисти се опитват да ни убедят, че по-големите количества нитрати в зеленчуците понижават кръвното налягане. Според експерти от Центъра за изследване на рака в град Лион консумирането на плодове и зеленчуци с повече нитрати създава предпоставки за два особено сериозни риска за здравето. Единият от тях е развитието на метхемоглобинемия – токсично отравяне. Ефектът от него се проявява веднага, след като се консумират продуктите. А вторият риск е канцерогенният ефект. При продължително консумиране на продукти с по-голямо съдържание на нитрати от позволеното, в организма се появява клетъчен глад. Трябва да се каже, че всички неинфекциозни заболявания като рак, диабет, наднормено тегло, инсулти и инфаркти, са точно в резултат на тези процеси – глад на клетките. Правителствата се сменят едно след друго и нито едно от тях не иска да си върне традиционните лаборатории за контрол на нитратите в плодовете и зеленчуците, каквито съществуваха през 80-те години на миналия век. А рискът за здравето на българина става все по-голям”, завършва Герова.
Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.30722 |
![]() |
10 | 3.8214 |
![]() |
100 | 4.48586 |
![]() |
1 | 1.73821 |
Последни новини
- 18:12 Трима умрели в Атина за няколко дни, контактували единствено с домашната помощница - българка
- 18:01 Състоянието на децата, пили вода с белина във Варна, е добро
- 17:48 Пламен Димитров: Референдумът за еврото е закъснял и президентът създава само допълнителен хаос
- 17:36 Черно море гостува на Левски в борба за третата позиция
- 17:24 Промени в градския транспорт във Варна заради Маратона на 11 май
- 17:11 Въпреки лошото време десетки се включиха в пролетното почистване на Варна
- 16:59 БФС отказа лиценз на Спартак Варна за следващия сезон
- 16:46 BG-ALERT предупреди за опасно време в Ямбол и Бургас