Хапвайте банани
Любопитно 09.03.2014 08:38
Бананите са много популярен плод, особено сред децата. Освен това те са налични в магазините през цялата година, макар основните им производители да са чак страните от Латинска Америка.
В света на кулинарията бананите се разделят на 2 основни вида - десертни или жълти банани и зелени банани, които се използват предимно за готвене.
Бананът съдържа голямо количество нишесте и е основна храна в някои страни. Плодовете имат обвивка, която е показателна за много от качествата им: когато по нея има ударена част, плодът отвътре също е засегнат, зелената обвивка оказва недостатъчно зрял плод, а кафявата – че бананът е кашест и доста по-мек.
Макар у нас да ядем бананите най-вече сурови, всъщност те могат също толкова успешно да се готвят, пържат и пекат.
Полезни вещества в бананите
Бананите са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества.
Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.
В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. Те са известни и като пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.
• Калории: един средно голям банан има около 105 калории.
• Мазнини: по-малко от 1 г мазнини в един брой.
• Фибри: тялото ни се нуждае от около 25 г фибри на ден, а един банан може да ни достави до 3 г от тях. Фибрите са особено полезни за храносмилателната система.
• Калий: от 422 до 467 мг. Това е значително количество!Този минерал е важен за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи. Той служи като електролит и е от особено значение за работата на сърцето, както и за съкращението на мускулите.
• Витамин В6: един банан съдържа около 0,8 мг. Витамин В6 е необходим за синтеза на невромедиаторите серотонин и норадреналин.
• Витамин С: съдържа около 10 мг. Витамин С подпомага растежа и възстановяването на всички клетки и тъкани в тялото и подпомага доброто функциониране на имунната система.
• Витамин А: 52 IU. Той е необходим за регулирането на имунния отговор, грижи се за доброто зрение и растежа на костите.
• Витамин Е: в един банан се съдържат около 0,8 мкг витамин E – важен антиоксидант, който неутрализира вредата от действието на свободните радикали.
• Манган: един банан доставя до 0,20 мг манган, чиято основна функция е да активира важни ензими в организма.
• Фолати: около 16 микрограма. Съединенията на фолиевата киселина помагат на тялото да произвежда и поддържа нови клетки и са особено важни по време на бременност – най-вече за профилактика на дефекти на невралната тръба.
• Калций: бананите съдържат и малко калций, който подпомага растежа на костите.
• Магнезий: подобно на калия, той е електролит и играе важна роля за предаването на нервните сигнали, обмяната на белтъчините и въглехидратите, мускулното съкращение и целостта на клетките.
• Цинк: минералът е нужен за правилното функциониране на имунитета, за деленето на клетките и техния растеж, за заздравяването на раните и разграждането на въглехидратите.
• Мед: Тя играе роля в обмяната на веществата, поддържа цвета на косата, подпомага усвояването на желязото и доставката на кислород до клетките, помага за производството на хормони.
• Желязо: то е важен минерал за транспортирането на кислорода до клетките.
• Селен: важен антиоксидант, което се доказва от ролята му да предпазва клетките от увреждане. /zdrave.bg
В света на кулинарията бананите се разделят на 2 основни вида - десертни или жълти банани и зелени банани, които се използват предимно за готвене.
Бананът съдържа голямо количество нишесте и е основна храна в някои страни. Плодовете имат обвивка, която е показателна за много от качествата им: когато по нея има ударена част, плодът отвътре също е засегнат, зелената обвивка оказва недостатъчно зрял плод, а кафявата – че бананът е кашест и доста по-мек.
Макар у нас да ядем бананите най-вече сурови, всъщност те могат също толкова успешно да се готвят, пържат и пекат.
Полезни вещества в бананите
Бананите са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, а същевременно са богати на много важни хранителни вещества.
Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.
В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. Те са известни и като пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.
• Калории: един средно голям банан има около 105 калории.
• Мазнини: по-малко от 1 г мазнини в един брой.
• Фибри: тялото ни се нуждае от около 25 г фибри на ден, а един банан може да ни достави до 3 г от тях. Фибрите са особено полезни за храносмилателната система.
• Калий: от 422 до 467 мг. Това е значително количество!Този минерал е важен за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи. Той служи като електролит и е от особено значение за работата на сърцето, както и за съкращението на мускулите.
• Витамин В6: един банан съдържа около 0,8 мг. Витамин В6 е необходим за синтеза на невромедиаторите серотонин и норадреналин.
• Витамин С: съдържа около 10 мг. Витамин С подпомага растежа и възстановяването на всички клетки и тъкани в тялото и подпомага доброто функциониране на имунната система.
• Витамин А: 52 IU. Той е необходим за регулирането на имунния отговор, грижи се за доброто зрение и растежа на костите.
• Витамин Е: в един банан се съдържат около 0,8 мкг витамин E – важен антиоксидант, който неутрализира вредата от действието на свободните радикали.
• Манган: един банан доставя до 0,20 мг манган, чиято основна функция е да активира важни ензими в организма.
• Фолати: около 16 микрограма. Съединенията на фолиевата киселина помагат на тялото да произвежда и поддържа нови клетки и са особено важни по време на бременност – най-вече за профилактика на дефекти на невралната тръба.
• Калций: бананите съдържат и малко калций, който подпомага растежа на костите.
• Магнезий: подобно на калия, той е електролит и играе важна роля за предаването на нервните сигнали, обмяната на белтъчините и въглехидратите, мускулното съкращение и целостта на клетките.
• Цинк: минералът е нужен за правилното функциониране на имунитета, за деленето на клетките и техния растеж, за заздравяването на раните и разграждането на въглехидратите.
• Мед: Тя играе роля в обмяната на веществата, поддържа цвета на косата, подпомага усвояването на желязото и доставката на кислород до клетките, помага за производството на хормони.
• Желязо: то е важен минерал за транспортирането на кислорода до клетките.
• Селен: важен антиоксидант, което се доказва от ролята му да предпазва клетките от увреждане. /zdrave.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 11:26 Много българи избраха Гърция за Великден: Колко струва 6-дневна почивка?
- 11:12 Отец Фотакиев с призив: Да направим толкова лесен достъпа до лечение, колкото е този до дрога
- 10:58 Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper
- 10:42 Морфов кълнял децата на директора на Народния театър
- 10:24 Ограничава се движението около площад "Св. Александър Невски" във връзка с честванията за Великден
- 10:20 БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия
- 10:10 До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името
- 10:09 Боят в центъра на Габрово. Петима тийнейджъри премлатиха двама мъже