Още снимки:
test

Режисьорът на пропагандисткия македонски филм "Трето полувреме" плаши със затвор български евродепут

08.11.2011 17.08

Според македонския медиен портал "Плюс ИНФО" продуцентът и режисьор на пропагандисткия антибългарски филм "Трето полувреме" Дарко Митревски прокоментирал реакцията на българските евродепутати до комисаря Фюле по следния начин:

"Истински будалщини. Техните реакции единствено имат за цел да отрекат вината на България за Холокоста, а в същото време са скроени за събиране на политически точки на домашен терен. Тяхната единствена цел е отричането на Холокоста, пък въртят като "дъжд около Крагуевац" и си служат с някои стереотипни измислици за да пригрият вината ... Не знам дали тези евродепутати знаят, че отричането на Холокоста е престъпление в 16 държави, членки на Европейския съюз, за което се лежи в затвора".

На въпрос дали възможна реакция на писмото от страна на еврокомисаря Фюле може да повлияе по-нататъшния ход на филма (чието заснемане приключило преди няколко дни с последна клапа в Музея на Холокоста – Скопие), режисьорът Митревски категорично заявява, че "Трето полувреме" няма да претърпи никаква промяна:

"Не ми минава дори през ума да променям нещо. Нито запетая!", категоричен е Митревски пред "Плюс ИНФО", и добавя, че той "се съмнява някой да може да си позволи да приеме насериозно тримата българи".

Митревски повтори същите обвинения и заплахи във вчерашното си пространно интервю в предаването "Хикс-нула" на телевизионния "Канал 5". Според него, европарламентаристите застанали на страната на неофашистки кръгове в България и за тяхното мнимо "отричане на Холокоста" им се полагал затвор в 16 страни от Европейския съюз. Режисьорът призова правителството на Република Македония да реагира официално против българската общественост и евродепутатите. Бяха показани кадри от филма (включително масови разстрели), които надминават най-ярките образци на антибългарската пропаганда в бивша титова Югославия.

Митревски се опита да омаловажи личната роля на премиера Груевски във финансирането на филма и присъствието при заснемането му като "проект от национален интерес", твърдейки също, че всички исторически елементи се основавали на архивни документи и свидетелства на очевидци. Според Митревски, филмопроизводство и филморазпространението в Република Македония били независими от правителството, без да стане ясно защо тогава политически неудобни творби (като например филма на македонския режисьор Миле Неделковски "Подгряване на вчерашния обяд") са практически забранени за разпространение в страната.

Режисьорът изрази гласно нескрити амбиции филмът "Трето полувреме" да спечели "Оскар", но се разкриха и някои любопитни подробности. Американският режисьор от хърватски произход и носител на "Оскар" Бранко Лустиг, първоначално обявени за продуцент на филма, е отказал участие в проекта на Митревски "поради заболяване", но по същото време продължил работата по други проукти. Между Митревски и известния сръбски актьор Сергей Трифунович се разразил шумен скандал за хонорари и работни условия, достигнал до физическа саморазправа и брутално отстраняване на Трифунович от по-нататъшно участие. Митревски заминава за Чехия, където за да продължи монтажа на филма в Студия "Барандов".

Същевременно, в прес-съобщение до медиите неправителствени организации подчертават, че сценарият на филма, претендиращ да е едновременно и романтична любовна история, и художествена документалистика, наподобява и дори надминава най-ярките образци на антибългарската пропаганда в титова Югославия. Авторите пропускат познатия на всички факт, че през Втората световна война в "стара" България народът масово се надига в защита на еврейското население, но на територията на днешна Република Македония, за съжаление, съвсем не е регистрирано такова народно движение. Широко известно е, че треньорът Илеш Шпиц е спасен от ешалоните на смъртта с решителната намеса на българския патриот Димитър Чкатров от Прилеп (председател на Футболния клуб "Македония"), който по-късно бива разстрелян от титовисткия тоталитарен режим във Вардарска Македония като предател на македонския народ и великобългарски шовинист (нереабилитиран и до днес в Р. Македония).

Българският народ е известен в Европа и света като народ-спасител на своите сънародници-евреи през Втората световна война и всякакви опити да бъде демонизиран като му се припише със задна дата колективна вина за злодеяния, отдавна осъдени от историята, трябва срещнат решителното противопоставяне на международната демократична общественост, редовите български граждани, българската държава и европейските институции. По този повод, българските граждани изразяват недоумение от незаинтересоваността и досегашното мълчание по случая на българските държавни институции и призовават релевантните организации на гражданското общество (като съюза на филмовите дейци, спортните федерации, футболните клубове, организациите на българските евреи и т.н.) да изразят публично своята позиция.

Днес+

Коментирай статията

30.11.2012 08:30
гост
Крайно време е да има съд и затвор за хора, които мамят и отричат исторически факти за извършени престъплени, като Холокоста например точно както комунистите прикриват предстъпленията срещу човечеството които са извършили и милионите невинни жертви на тоталитарните режими на Хитлер,на Сталин и т.н. Истината е че дори тази част от българските евреи, които са избавени чрез застъпничеството на малко на брой праведни българи и са върнати преди да бъдат натоварени във влаковете за концлагерите,са били ограбени и онеправдани от бг правителство и народ като цяло,било са ограничени и отнети основни техни човешки права и свободи, за които никога не са били обезщещени и не са им върнати и досега. А праведни хора като Димитър Пешев, който се е застъпил за евреите е бил уволнен след 1 седмица, а после осъден на затвор като престъпник от комунистическата власт!На чия страна е властта и хората които мълчаливо ги подкрепят и толерират- на правдата и невинните жартви или на фашистите които ги онепрвадат и убиват?Няма неутралитет по отношение на истината, и който не се е противопоставил явно на неправдата е също съучастник и не може да си приписва заслуги за спасяването на евреите след като е одобрявал и съучаствал в ограбването, онепрвадаването и избиването им.Нека евродепутатите да потърсят истината за историческите факти и да не отричат вината на България, защото така стават съучастници в неправдата срещу Израел, което е престъпление срещу човечеството и срещу Бог, който е праведния Съдия и ще осъди не сам винодните, но и техните съучастници, които не са се противопоставили на такова ужасно зло, каквото е Холокоста.
13.05.2012 20:16
гост
Истината е като Светлината и винаги излиза наяве- исторически факт е че България е била съюзник на фашистка Германия и е депортирала голяма част от своите евреи, както е представено от македонския филм. Истината трябва да се знае от всеки човек и всеки носи лична отговорност да застане на страната на истината и правдата и да осъди злото, иначе става съучастник и показва че е като престъпниците-фашисти,които прикрива,извинява и одобрява и ще отговаря също пред Съда на вечният БОГ за това! България е предала за изтребление във фашистките концлагери около 12 000 от своите евреи и това съучастие в убийство, а за БОГ една човешка душа е по- скъпоценна от целия свят и ТОЙ е платил с Кръвта Си за спасението на всеки човек и БОГ ще изиска и въздаде за живота на всеки човек на убийците му! Покрепям създаването и разпространението на този филм и мнението на режисьора и сценариста, че той е достоверен исторически и антифашистки, а не антибългарски. А се срамувам от позицията на българските евродепутати, защото е античовешка, несправедлива и аморална, защото се опитва да потули истината за престъпленията с измама, както правят фашистите и комунистите. Истината за историята трябва да се знае, за да не се повтори отново!Хора, които се хвалят че са спасени по-голяма част от бг евреи, но отричат и омаловажават смъртта на 12000 евреи по вина на България, са всъщност на страната на убийците, защото биха постъпили като тях. Заслугата за спасение на евреите е всъщност на малка част от Българския народ, които саа застанали на страната на правдата, като за това са рискувли работа, свобода а някои са изгубили и живота си. Потърсете истината за историческите факти преди да твърдите,че България е спасила всичките си евреи!
12.12.2011 17:46
гост
Българският народ, църква, парламент, правителство и монарх са единствените в Европа, които са успели да спасят всички 50 хиляди евреи в рамките на съществувалите до идването на германците Български държавни граници и да не участват във военни действия на Източния фронт. Този акт трябва да бъде ПРИМЕР ЗА УВАЖЕНИЕ И ПОДРАЖАНИЕ от всички Европейски народи ! Трябва да си голям подлец и изрод, за да обвиняваш някой, който е направил такъв подвиг, какъвто никой друг и самият ти нямаш, за това, че не е могъл да направи още повече ! Имената на престараващите се „антифашисти” разпространени от всички медии в рубриката за позорни личности !
10.11.2011 03:32
гост
Не разбрах кой е тоя български евродепутат, който бил заплашван? Ако е официално обявения ДС-агент Евгени Кирилов - пропаднал алкохолик, то отдавна България трябваше да си го прибере в София за лекуване в някой изтрезвител, най-малкото за да не срами странта и българите по долнопробните кръчмета на Брюксел!

Последни от Свят
17:43
Боинг “Лолита Експрес” возил сексробини до гнездото на разврата на милиардера Епстайн
17:08
16-годишен руснак закла петчленното си семейство с брадва, самоуби се с нож
16:30
ДАЕШ поеха отговорност за кървавата баня на сватба в Кабул
16:06
Иран е готов да прати бойни кораби за ескорт на танкера си в Гибралтар
15:46
Пакистанският премиер призовава света срещу ядрените оръжия на Индия
15:40
Британската армия иска противодействие на руското влияние в Африка
15:25
Русия не планирала разполагане на нови ракети в Европа, стига САЩ да не го правят
15:10
Индия пак ограничи придвижването в главния град на Кашмир
13:59
13 арестувани при протести на крайнодесни и антифашисти в Портланд
13:53
Израелски войници убиха трима палестинци край оградата с Газа
13:33
Times: В Британия ще има недостиг на храни и горива при Брекзит без сделка
12:50
Джонсън дава срок от 2 месеца на Макрон и Меркел да се съгласят за сделка
12:36
Либия спря над 270 мигранти, тръгнали по море към Европа
12:29
Три ракети бяха изстреляни от Газа към Израел
12:24
Кмет в САЩ получава заплахи след словесен сблъсък с Тръмп
11:49
Телевизионна водеща от Fox 8 загина при самолетна катастрофа в Ню Орлиънс
11:31
Русия: Военното ни сътрудничество със Сърбия е на най-високото си ниво в историята
11:26
Аржентинският министър на икономиката подаде оставка след рязко обезценяване на песото
11:08
Над 85 000 души засегнати от продължаващите проливни дъждове в Североизточен Китай
10:48
Китай и Северна Корея се договориха за засилен обмен между въоръжените си сили
09:46
63-ма убити и повече от 180 ранени при взрива в Кабул
09:31
Публикуваха секретен доклад за последиците от Брекзит без сделка
09:13
Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк
08:17
Престрелка между индийски и пакистански войници на границата в Кашмир
08:14
Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

Най-четени от Свят

Избор на редактора