Иван Портних: Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон (ВИДЕО)

Варна<+> 22.05.2020 19:15 Снимка: ДНЕС+

Иван Портних: Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон (ВИДЕО)

„Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон“, заяви кметът на Варна Иван Портних на пресконференция днес. 

Той допълни, че освен двата вида фитопланктон в морето, цъфна и още един, с неясен аморфен цвят, предаде репортер на "ДНЕС+". 

Кметът заговори и за появата и на други морски организми, които наблюдаваме покрай темата. 

„Всички институции са на терен, нека не всяваме изкуствена паника. Нека хората, които очакват туристическия сезон се готвят нормално." Така той коментира плануваният за днес протестен флашмоб. 

Относно твърденията, че девет месеца не са извършвани никакви действия за да се отстрани тази авария, той обясни: 

"Трябва да е ясно, че веднага, щом беше установена аварията на тръбопровода и подадена информация от ВиК Варна, беше сформирана комисия с участието на всички институции по тази тема. За бездействие не може да се говори, защото през това време беше изискана информация от МОСВ, защото те са били организаторите на търга по избора на гръцката фирма, която е изградила проекта. Българо-датска фирма е отговаряла за надзора. Направени бяха обследвания на скъсването, за да се направи проект за действията по отстраняване на аварията, предявихме претенции да се отстранят дефектите, докато тръбата е в гаранция.“ 

И допълни : „Стана ясно, че фирмата не предприе тези действия и се тръгна по процедури за избор на изпълнител по отстраняване на аварията. МРРБ отпусна 1,3 млн.лв. за ремонта и по ЗОП бе избран изпълнител. Не искам да се злоупотребява с темата, всички да интерпретират данните.“ 

На въпрос на наш репортер, дали той ще търси отговорност от виновни лица, кметът отговори : 
„Аз не мога да търся отговорност от никой. По тази тема има ангажирани много институции и нека те, въз основа на всички проверки и обследвания, намерят виновните лица. Настояваме, всички институции, които имат касателство по темата, да дадат становище и да обявят отговорните.“, завърши кметът на града. 

Той увери, че при всяка информация за отклонения от параметрите, гражданите ще бъдат своевременно информирани, като съобщи, че и в момента текат проверки на компетентните органи, които ще установят кой е отговорен за ситуацията. 

„Относно проблемът с мъртвата риба, настояваме за оглед на всички възможни източници. Има предприятия от всякакви промишлености. Рибата е на километри от тръбата, обратно на логиката и теченията.“, допълни Иван Портних.

Геновева Михайлова 

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176