Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир

Варна<+> 26.05.2020 13:14 Снимка: ДНЕС+

Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир

Варненският апелативен съд потвърди ареста на обвиняемия за убийството на пастира край с. Горен близнак. Спрямо Дончо Д. е повдигнато обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на бащата на Дончо. На 16 май вечерта обвиняемият, след употреба на алкохол, отишъл да нощува в постройка до кошарата на баща си в гората край Горен близнак. Пастирът му поискал цигари, но той отказал и двамата се скарали. Дончо нанесъл побой с дървена дъска над овчаря, а после заспал. След като изтрезнял, видял състоянието на Ахмед и извикал спешна помощ. Лекарите констатирали смъртта на овчаря. 

На 19 май Варненският окръжен съд определи спрямо 39-годишния мъж най-тежката мярка за процесуална принуда. Това определение е предмет на ревизия от Апелативния съд, след като бе обжалвано от задържания. 

В днешното съдебно заседание адвокатът на Дончо изтъкна както социалния статус на подзащитния си – той е семеен, работи, има постоянен адрес, така и действията му след престъплението – оказал е помощ на пострадалия, не е избягал и не се е укрил, съдейства на разследването.

Представителят на Апелативната прокуратура обясни, че събраните доказателства уличават сина на собственика на стадото в извършване на деянието. От тежестта на предвиденото наказание се извежда опасност от укриване. Обществената опасност потвърждава, че най-тежката мярка за процесуална принуда е съответна на престъплението. 

Чрез аудиовизуална връзка с ареста, обвиняемият каза, че съжалява за постъпката си.
Съдебният състав след като съобрази доводите на страните, изложени в съдебното заседание и мотивите в първоинстанционния съдебен акт, изтъкна тежестта на повдигнатото обвинение – убийство с особена жестокост. Въззивната инстанция подкрепи изводите на Окръжния съд, че Дончо е извършил деянието, тъй като са налични достатъчно доказателства за това. Правилен е и изводът на първата инстанция, че няма реална опасност 39-годишният мъж да извърши престъпление или да се укрие. Но въпреки това размерът на предвиденото наказание – минимум 15 години лишаване от свобода – обосновава необходимостта от потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение. Затова и апелативната инстанция прие за единствено адекватно задържането под стража. 

 Всички тези заключения доведоха съдебния състав до извода, че определението на Варненския окръжен съд е правилно, обосновано и законосъобразно. 
 Съдебният акт на Апелативния съд, който потвърждава ареста на обвинения в убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин Дончо Д., е окончателен и не подлежи на обжалване. 

CHF CHF 1 1.77787
GBP GBP 1 2.25591
RON RON 10 3.97341
TRY TRY 10 2.01855
USD USD 1 1.64411