Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Спорт 12.06.2021 09:56 Снимка: ДНЕС+

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Японските власти засилват ваксинацията срещу коронавирус в страната, за да гарантират безопасното провеждане на Летните олимпийски игри в страната.  По-малко от два месеца остават до събитието, а градът-домакин все още е в извънредно положение поради високия процент заразени. В същото време, Токио се готви да приеме десетки хиляди спортисти, медии, персонал и други чуждестранни участници за игрите, предаде CBS News.

Япония е изостанала по отношение на ваксинациите - само около 4% от населението е ваксинирано досега с 2 дози. Забавянето се обяснява до голяма степен с факта, че на Япония е отнело много повече време, отколкото на повечето други държави, за да одобри ваксината срещу COVID-19 и ограничения върху това кой може да я прилага.

Но през последните дни темпът на ваксиниране драстично се ускори, отчасти благодарение на отварянето на масови центрове за ваксинация. Понастоящем правителството позволи на големи корпорации и университети да създадат свои клиники за ваксини, които потенциално достигат до близо 5 милиона жители. Властите заявиха, че са на път да ваксинират повечето пълнолетни граждани на Япония до края на юли, когато започват олимпийските игри в Токио.

Премиерът Йошихиде Суга и Международният олимпийски комитет продължават да настояват, че игрите могат да се провеждат, без да се накърнява общественото здраве. Чуждестранните зрители няма да бъдат допуснати до Олимпийските игри, но с ускоряването на темпото на ваксинациите се твърди, че Япония клони към разрешаване на местните зрители да присъстват на игрите - може би до половин капацитет на местата.

В анкета, публикувана от вестник Nikkei в края на май, над 60% от анкетираните подкрепиха отмяната или забавянето на игрите. Игрите вече бяха отложени веднъж поради пандемията, но японското правителство и Международният олимпийски комитет ги насрочиха на 23 юли./news.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027