WBO нареди на Джошуа да се бие с Усик в следващия си мач

Спорт 23.05.2021 11:15 Снимка: ДНЕС+

WBO нареди на Джошуа да се бие с Усик в следващия си мач

Световната боксова организация (WBO) нареди на Антъни Джошуа да защити пояса срещу задължителния претендент Олександър Усик в следващия си двубой.

Боксьорите в тежка категория разполагат с десет дни (31 май), за да подпишат договор преди да бъдат оповестени и печалбите за всеки един от тях след сблъсъка. Промоутърът на Ей Джей изпрати молба до 24 май, понеделник, преди WBO да нареди „обсъждане на въпроса“ с Джошуа, но отлагането бе отхвърлено от щаба на украинеца. Двубоят за абсолютната световна титла на Джошуа с Тайсън Фюри в Саудитска Арабия се разпадна драматично тази седмица, което означава, че Усик е следващият претендент за един от поясите на британеца.

Световната боксова организация даде 48 часа, до петък, 21 май, да финализира параметрите по сблъсъка си с Фюри или да се бие вместо това с Усик. Джошуа държи коланите на IBF, WBA и WBO, но планът му да се срещне с носителя на пояса на WBC Фюри на 14 август бе провален от Арбитражен съд, който отсъди, че „Циганският крал“ трябва да се бие с Дионтей Уайлдър за трети път преди 15 септември. Американецът даде да се разбере, че няма да приеме сума, за да се оттегли от правото си за нова среща с Фюри, която ще се състои на 24 юли в Лас Вегас.

Първият двубой между двамата приключи с равенство през 2018, а през февруари 2020 Фюри стигна до категоричен успех след технически нокаут в седмия рунд. „Уайлдър, този договор е подписан. Ще бъдеш размазан. Когато казвам „размазан“, имам предвид размазан. Ще те нокаутирам. Един рунд и падаш. Ще покоря душата ти, всичко“, сподели промоутърският екип на Фюри Топ Ранк.

Усик, непобеденият украинец, който има победи над Тони Белю и Дерек Чисора, като е бивш носител на абсолютната световна титла в полутежка категория, ще се изправи срещу Джошуа. „Доколкото знам, Ей Джей е готов да приеме предизвикателството. Двубоят може да се проведе навсякъде, включително на „Уембли“, но все още няма нещо конкретно“, каза преди промоутърът на Усик Александър Красюк за Скай Спортс./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853