Вълков: Искаме момичешкият футбол да влезе в ученическите игри

Спорт 04.03.2021 15:20 Снимка: ДНЕС+

Вълков: Искаме момичешкият футбол да влезе в ученическите игри

Искаме момичешкият футбол да влезе в ученическите игри. Това заяви вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) и президентът на Аматьорската футболна лига (АФЛ) Румен Вълков на пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. Повод за срещата бе новото партньорство със Спортал.бг, а на срещата присъстваха още маркетинговият директор на Комисията по женски футбол Таско Тасков и журналистът от Спортал Мартин Томанов.

„Знаете, че от началото на първенството имаме партньор в лицето на Пол Белегур, имаме договор с неговата фирма за 2+3 години – по 150 000 лв за първите две години, следващите три по 200 000 лв., и започна излъчване по Нова ТВ. Сменихме партньора със Спортал, затова Мартин и Таско са на днешната пресконференция. Благодарни сме за тази фирма за развиването на женския футбол. Започнаха и турнирите за момичета, ние работим с 13, 15 и 17-годишни деца. Започнаха от миналата седмица, те са добри от гледна точка на масовост и още по-хубавото е, че има и качество – особено последният турнир в Габрово, Дунав Русе беше на много високо ниво. Всяка година си правим отчет с отборите, които участват в тези първенства, имаме и партньори, които помагат извън тези 100 000 евро от ФИФА. Има интерес от момичетата да играят тази игра“, започна Вълков.

„Сменяме името на първенството, което по желание на г-н Белегур ще се казва Swiss Capital League. Swiss Capital е компания, която се занимава с търговия на финансовите пазари. Компанията е номер 1 интегриран доставчик на услуги във финансовата търговия. Позиционирана е на фондовите пазари в Ню Йорк и Лондон. Сега се надяваме с помощта на Спортал да развием женския футбол – програмата остава традиционно, 11:00 часа е запазен час за женски футбол. Ще има обзорни предавания, интервюта. Наистина има смисъл от това нещо – разбрах го, когато отидох на една контрола на женския национален отбор с Люксембург“, коментира компанията Тасков.

„Това е ниша, която не е добре разработена. Решихме, че сега е моментът да инвестираме малко повече усилия, като не гледаме само на преките излъчвания, искаме да създадем секция в Спортал. Желанието ни е всички да намерят там нужната информация. Това, което ми прави впечатление, е, че не са достатъчно новините за женски футбол. Силата на Спортал е повече новини, повече снимки, оттам ако тръгнем, ще бъде добре“, каза Томанов.

Вълков иска женският футбол да влезе в ученическите игри и професионалните клубове да имат женско направление. „Имаме 57 детски отбора в трите възрасти. Помощта, която оказваме на място, е с едни хонорари. Ние търсим контакти с общините, те да ни стават партньори, и там да наблягаме в ученическите игри, в ученически спортове. Не може без медиите, защото всеки продукт е част от вашата работа. Друго, което търсим, е съ-финансиране от други организации като Министерството на спорта – първото нещо, което ще направим, е момичешкият футбол да влезе в ученическите игри. Ние с тези 57 отбора имаме 1000 момичета, които играят футбол“.

„Професионалните клубове – има възможност с лицензирането до 2-3 години да задължим професионалните клубове да имат женско направление. Имаме два клуба като Етър и Локо Пд с женско направление. Но с помощта на Комисията по женски футбол и с Аматьорската футболна лига ще се мъчим да го популяризираме. Есента ще участваме в световни квалификации – самият факт, че треньорът на дамите трябва да бъде с про лиценз, показва за какви изисквания става въпрос. Не напразно американките поставиха въпроса, че има дискриминация – мъжкият футбол печели от Световното първенство сумата Х, а ние печелим 1/10. Радващото е, че 17-годишните се представиха хубаво на Европейското ниво. Имаше 3500-4000 човека на мачовете ни в Добрич, това е показателно, че има интерес“.

„Увеличихме бройката в Държавното първенство на 14, бяха на ръба да са 8-9-10, реално със спонсорството на Emirates Fund Change и помощта на Българския футболен съюз, всеки един футболен отбор за жени е обезпечен отвсякъде – съдийски назначения, такси, екипи, в момента единственото, което трябва да поемат футболните отбори са заплатите на треньори и футболистки. В момента въпреки че има хегемон в лицето на НСА, първенството е едно от най-интересните в последните години, защото разликата между НСА и Локо Пд е само три точки, имат директен двубой в Пловдив, битката за третото място е ожесточена – Етър, Локомотив Стара Загора, Пирин Лейдис. Появиха се нови отбори като Бароко, които се представят много успешно“.

„Ние увеличаваме конкуренцията между самите отбори – излъчвахме досега само един мач на седмица, освен че създадохме Фейсбук и Инстаграм страници, които се развиват много успешно. Радвам се, че Спортал откликнаха на нашата молба. Всички са дали положително мнение, но в момента е доста сложно – но предвид обезпечаването на всички отбори, надяваме се най-скоро да има женски отбори и на Левски, и на ЦСКА“, сподели Тасков по отношение на конкуренцията в първенството и възможността Левски и ЦСКА да имат женски тимове.

„Преди години те бяха на друга схема за квалификации, сега е точно като при мъжете – 5-6 отбора, на разменено гостуване. Това нещо за самите състезателки ще е голям стимул. Има и финансови бонуси при Шампионска лига, получават се от УЕФА. НСА всяка година получават все повече и повече средства, които отиват при тях. Нормално е лека-полека да отидем при жените. Ние искаме да усещат децата, че играят за удоволствие, правилно, не както на моменти изглежда сякаш играчите практикуват друг спорт“, добави Вълков.

„Като цяло и социалните мрежи беше една от сферите, в които Спортал беше пионер. Ще даваме мачовете и във Фейсбук, смятам, че с едни 350 000 посещения, ще има една добра гледаемост на мачовете. Първият мач още между Локомотив Пд и Етър ще бъде едно добро начало. Аз вярвам, че имаме добри коментатори, ще наложим в бъдеще и жена коментатор, нещо, което рядко се случва. Отворени сме за всякакви решения“, завърши Томанов. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827