УЕФА очертава плановете за нов формат на ШЛ във вторник

Спорт 09.02.2021 10:25 Снимка: ДНЕС+

УЕФА очертава плановете за нов формат на ШЛ във вторник

УЕФА ще представи предложения за промяна на формата на Шампионска лига от 2024 година в среща на 55-те си национални асоциации във вторник.

Европейската футболна централа се надява, че новият формат, който ще гарантира на клубовете повече мачове и приходи, ще спре заплахата от Европейска Суперлига. Новият формат ще увеличи броя на клубовете от 32 на 36, като всеки отбор ще има гарантирани поне по десет мача срещу различни съперници, а настоящата групова фаза ще бъде заменена от едно първенство, базирано на т.нар. „Швейцарски модел“.

Въпреки че Европейските първенства – звеното, което представлява домашните лиги в Европа, вярват, че тази система е „подобрение в сравнение с по-радикални предложения, които се появиха през 2019“, все още има „сериозни притеснения“ относно по-големия брой срещи върху домашните първенства. Повечето срещи могат да се окажат сериозно предизвикателство за много от топ първенствата, включително Висшата лига, където Карабао Къп ще бъде поставен под сериозна заплаха. Членовете на Европейските първенства, създадени от 37 турнира от 30 различни страни, вече обсъдиха предложенията на среща миналата седмица.

Според новите правила, три клуба ще се класират на база коефициент в УЕФА от предишни участия, което означава, че европейски грандове като Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид могат да се класират дори без квалификация по традиционния път през вътрешния шампионат. Класирането за осминафиналите ще бъде променено, така че първите осем тима в лигата от 36 състава да достигат автоматично до елиминациите, докато следващите 16 отбора в таблицата ще играят плейофи за останалите осем места. Общият брой мачове ще бъде увеличен от 125 на 225 срещи./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147