Традиционният гранд Байерн срещу „новобогаташите“ ПСЖ във финала на Шампионската лига

Спорт 23.08.2020 10:41 Снимка: ДНЕС+

Традиционният гранд Байерн срещу „новобогаташите“ ПСЖ във финала на Шампионската лига

Тази вечер от 22:00 часа българско време отборите на Байерн Мюнхен и ПСЖ ще се изправят един срещу друг на „Ещадио да Луж“ в Лисабон, за да определят новия носител на най-престижния европейски клубен трофей. Двата тима ще сложат край на най-необичайната кампания в Шампионската лига от много години насам, която бе прекъсната за близо пет месеца заради пандемията от коронавирус. Кризата с COVID-19 доведе до това всички двубои от четвъртфиналната фаза нататък да се проведат само в един мач в своеобразен мини турнир в Лисабон, което може би спомогна за изненадващото достигане на РБ Лайпциг и Лион до полуфиналите на надпреварата.

За финала обаче се класираха два от най-силните отбора в света в момента, разполагащи в редиците си с част от най-впечатляващите футболисти на планетата. Любопитен факт е, че за първи път от 1998 година насам на финал в Шампионската лига ще играят два тима, които са спечелили титлата на страната си в предходната година. За Байерн това ще бъде 11-ти финал в клубната история (5 спечелени и 5 загубени до момента), докато ПСЖ ще играе първия си финал в турнира. Именно поради това някои анализатори приписват на днешния сблъсък и символно значение на битка между старото и новото в европейския футбол.

Докато Байерн е един от клубовете с най-богата история в Европа, то създаденият през 1970 година ПСЖ се радва на сериозни успехи в последните години заради огромните инвестиции от страна на катарските собственици (които на практика представляват държавата от Близкия изток). Парижкият отбор е сочен за един от флагманите на „новобогаташките“ клубове, заедно с английския Манчестър Сити, но и немалко други в по-малки мащаби, които получиха сериозни финансови инжекции от близки до определени държави бизнесмени и консорциуми и започнаха да играят сериозна роля в националните си първенства и евротурнирите. Евентуален триумф на ПСЖ тази вечер би оправдал огромните инвестиции на Катар в клуба и увенчал с успех целия проект, който до момента се помни най-вече с рекордния в историята на футбола трансфер на Неймар от Барселона за 222 милиона евро.

Самият Неймар е пределно мотивиран да докаже, че напусна Барселона в посока Париж не само поради финансов интерес, а и за да бъде лидер на отбор, който е претендент за върха в Европа. Днес той ще има шанс да спечели Шампионската лига, преди още Барселона да е стигнала до триумф в турнира след неговото напускане. Другата голяма звезда на парижани Килиан Мбапе пък ще може да се похвали, че е изиграл основна заслуга в спечелването на световната титла и Шампионската лига едва на 21-годишна възраст.

От друга страна Байерн разполага с безспорно най-добрия нападател, а според мнозина и най-добрия футболист в света за изминалия сезон – Роберт Левандовски. Полякът има изключителните 15 гола в тазгодишното издание на Шампионската лига до момента и със сигурност може да съжалява, че списание Франс Футбол взе безпрецедентното решение да не присъжда Златната топка тази година заради пандемията от коронавирус. Възроден изглежда и доскоро отписваният Томас Мюлер, който подобри рекорда на Бундеслигата за най-много асистенции в един сезон, а като към опитните Мануел Нойер и Жером Боатенг се добавят страхотни млади играчи като Алфонсо Дейвис и Серж Гнабри, не е странно, че баварците са във впечатляваща серия от 20 поредни победи във всички турнири.

Букмейкърите дава известно предимство на Байерн Мюнхен, като ставката за тяхна победа в редовното време варира около 2.00, докато успех на ПСЖ в рамките на 90 минути се котира около 3.20. При такива играчи на терена обаче всичко е възможно, а самият Афонсо Дейвис каза, че очаква мачът да предложи много голове, за радост на феновете.

Главен съдия на решаващия мач за трофея ще бъде италианецът Даниеле Орсато, а негови асистенти в Лисабон ще са Лоренцо Манганели и Алесандро Джалатини. Финалът на Шампионската лига започва в 22:00 часа българско време. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147