Сериозна промяна в съставите на елитните тимове след рестарта

Спорт 02.06.2020 13:14 Снимка: ДНЕС+

Сериозна промяна в съставите на елитните тимове след рестарта

Рестартът на efbet Лига е все по-близо. След 89 дълги дни без футбол у нас, родният елит се завръща този петък с голямото дерби между Левски и Лудогорец. Близо тримесечната пауза заради пандемията от коронавирус имаше и своите последствия за тимовете, принудени да се справят с форсмажорните обстоятелства както намерят за добре.

Заради продължителната липса на тренировъчен процес и футбол се стигна до раздялата с доста футболисти в отделните клубове. Общо 34 играчи останаха без отбор по време на извънредното положение, а 10 от 14-те отбора прибегнаха до подобна стъпка. Най-сериозни мерки бяха взети в Кърджали. Новакът Арда махна цели 9 футболисти, а чистката бе съпътствана и от треньорска рокада. Стамен Белчев си тръгна, а мястото му бе заето от Николай Киров. Договорите на Зоран Гаич, Дарен Сидоел, Конър Рандъл, Илиша Сам, Илиас Хасани, Беркай Халил, Николай Димитров, Йован Лучич и Иван Дерменджиев бяха прекратени, а шефовете поясниха, че следва побългаряване на състава. Драстичните мерки в клуба не подминаха и месечните възнаграждения на треньорите и играчите, които бяха орязани със 70%.

Сигурният изпадащ Витоша на свой ред освободи шестима от най-опитните в отбора. Близнаците Веселин и Йордан Миневи, Георги Сърмов и Апостол Попов вече не са част от "Тигрите", въпреки че бяха привлечени през зимата. Лъчезар Котев премина в Арда, а договорът на Станислав Маламов изтече вчера.

Четирима футболисти напуснаха и ЦСКА-София след като ръководството взе решение да облекчи бюджета на клуба. Така наставникът Милош Крушчич ще довърши сезона без чужденците Вив-Соломон Отабор, Денис Давидов, Раул Албентоса и Върнан Анита. За сметка на това заплатите на "червените" бяха непокътнати.

Левски пък се раздели само с един играч. Бранителян Нуно Рейш вече не е част от "сините", а засега столичният гранд успява да задържи останалите си играчи, въпреки неясното бъдеще и закъснелите месечни възнаграждения, които са с 50% надолу.

Дори лидерът Лудогорец изненадващо обяви, че прекратява договора на Джоди Лукоки, за когото турски грандове питаха месеци по-рано.

На "Лаута" борещият се за място на финала за Купата на България Локомотив (Пловдив) се разбра с Мустафа Абдулахи, Уирис Густаво и Мирза Хасанбегович да се разделят.

В другата част на града Ботев (Пловдив) планира да приключи отношенията си с Фабио Бурбано и Джонатан Перейра, но засега официално потвърждение няма.

В Берое наставникът Димитър Димитров облекчи сериозно бюджета на клуба, след като посочи вратата на Ян Меледже, Виктор Генев, Милен Желев и Пиер Фонкю. От клуба си тръгва и Мартин Камбуров, но голямата раздяла с него ще е след края на сезона.

Етър, борещ се за своето финансово оцеляване, остана без двама бивши национали на България. Футболист №1 за 2013 г. Иван Иванов сложи край на кариерата си, а Александър Дюлгеров си тръгна и се очаква да подсили в скоро време Пирин (Благоевград).

На свой ред Царско село махна единствено вратаря Мартин Димитров, но в паузата багажът си стегна и треньорът Никола Спасов, който бе заменен от Любослав Пенев.

Единствено Черно море, Славия, Дунав и Ботев (Враца) запазиха съставите си отпреди паузата.

Всичко това предвещава не само подмладяване на отборите от елита, но и увеличаване на броя на българските играчи за сметка на чужденците. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827